Financieel advies

Het lijkt vaak zo makkelijk. Wanneer jullie uit elkaar gaan, denk je misschien zoiets al ' wij hebben niet zoveel te verdelen, bij ons is het niet zo ingewikkeld'.

En soms is dat ook zo. Wanneer je een huurwoning hebt en getrouwd bent in gemeenschap van goederen. Nooit een erfenis of schenking hebt gehad, dan kan het inderdaad vrij gemakkelijk zijn.

De realiteit

Vaak is de situatie toch net even anders. Wanneer je bijvoorbeeld zelf net iets meer of minder dan de ander in je koopwoning hebt gestopt. Of een keer een schenking hebt gekregen. Wanneer er een onderneming is, dan zal die verdeeld moeten worden. Of wanneer je geen aanspraak wilt maken op de overwaarde van de woning, zodat jou (ex) partner de woning kan overnemen. Wanneer je afziet van partneralimentatie...

Dit zijn allemaal situaties waarin met name De Belastingdienst jaren later nog eens een aanslag kan sturen. Bijvoorbeeld omdat zij van mening zijn dat het geld wat jij hebt gekregen om je nieuwe woning in te richten verkapte partneralimentatie is en daar belasting over betaald moet worden. Of dat de hypotheekrente die jij netjes 2 jaar lang hebt betaald, terwijl jouw ex in de woning woonde niet altijd zomaar volledig mag worden afgetrokken. Dit zijn maar 2 voorbeelden van hoe het mis kan gaan.

Informatie op de website van De Belastingdienst

Toeslagen berekenen

Voordeel behalen

Wanneer je het handig aanpakt, kan je juist behoorlijk wat belastingvoordelen ontvangen. Denk bijvoorbeeld aan de inkomensafhankelijke combinatiekorting tot wel € 2.835 per ouder, per jaar. Of het volledig blijven aftrekken van de hypotheekrente aftrek gedurende een aantal jaar. Of kindgebonden budget tot wel honderen euro's per ouder, per maand. Kijk zo kan het ook.

Soms ontkom je er niet aan en moet je beslissingen nemen die niet altijd fiscaal het meest gunstig zijn. Maar ook in dat geval wil je het graag van tevoren weten, zodat er rekening mee gehouden kan worden bijvoorbeeld tijdens het berekenen van alimentatie.

kinderen en echtscheiding

Vraag nu het gratis stappenplan aan

En weet zeker dat je niets over het hoofd ziet