Financieel advies

Het lijkt vaak zo makkelijk. Wanneer jullie uit elkaar gaan, denk je misschien zoiets als ' wij hebben niet zoveel te verdelen, bij ons is het niet zo ingewikkeld'.

En soms is dat ook zo. Wanneer je een huurwoning hebt en getrouwd bent in gemeenschap van goederen. Nooit een erfenis of schenking hebt gehad, dan kan het inderdaad vrij gemakkelijk zijn. Maar houdt er rekening mee dat het wel belangrijk is dat de manier waarop jullie de zaken verdelen of verrekenen wel moet kloppen met de juridische spelregels.

Belastingaangifte na de scheiding

De realiteit

Vaak is de situatie toch net wat ingwikkelder. Wanneer je bijvoorbeeld zelf net iets meer of minder dan de ander in je koopwoning hebt gestopt. Of een keer een schenking hebt gekregen. Wanneer er een onderneming is, dan zal die verdeeld moeten worden. Of wanneer je geen aanspraak wilt maken op de overwaarde van de woning, zodat jouw (ex) partner de woning kan overnemen. Wanneer je afziet van partneralimentatie...of....of.... Dan verdeel je het anders dan je volgens de letter van de wet zou moeten, en dat kan gevolgen hebben.

Gevolgen van verkeerd advies

In deze gevallen kan De Belastingdienst jaren later nog eens een aanslag sturen. Bijvoorbeeld omdat zij van mening zijn, dat het geld wat jij hebt gekregen om je nieuwe woning in te richten verkapte partneralimentatie is. Of dat de hypotheekrente die jij netjes 2 jaar lang hebt betaald, terwijl jouw ex in de woning woonde, niet altijd zomaar volledig mag worden afgetrokken. Dit zijn slechts voorbeelden.

Voorkom vervelende verrassingen en laat je goed voorlichten én laat het vakkundig opschrijven in een overeenkomst. Dat kan jullie veel gedoe besparen. Bovendien heb je dan heel snel inzicht in de mogelijkheden die jullie hebben. Financieel advies bespaart je vaak een hoop centen in deze situatie. Het is eigenlijk altijd maat

Vraag nu het gratis stappenplan aan

En weet zeker dat je niets over het hoofd ziet

Veelgestelde vragen

Als je niet getrouwd bent, maar wel kinderen hebt dan is het belangrijk dat wanneer jullie uit elkaar gaan er een ouderschapsplan wordt opgesteld. In dat ouderschapsplan leggen jullie vast hoe jullie het ouderschap willen vormgeven in de nieuwe situatie. Daarin nemen jullie ook op hoe de kosten van de kinderen worden verdeeld. Met andere woorden, of er sprake is van kinderalimentatie en de hoogte van het bedrag. Er moet altijd gesproken worden over een eerlijke verdeling van de kosten van de kinderen. Dat kan kinderalimentatie zijn of een kinderrekening.
Als er tijdens het samenzijn om welke reden dan ook gezamenlijk besloten is dat een van beide minder moest gaan werken om bijvoorbeeld de zorg voor de kinderen op zich te nemen, dan heeft dat ook na het huwelijk gevolgen. Er wordt door de ene partner minder pensioen opgebouwd en het verlies in salaris is niet zomaar ingelopen. Die continuïteit kan (in het begin) ook belangrijk zijn voor de kinderen tijdens de lastige periode van de scheiding. Partneralimentatie kan er ook zijn voor stellen zonder kinderen. Het gaat er vooral om dat allebei de ouders ongeacht de kinderen een redelijk inkomen hebben.
Bij de vaststelling van het definitieve bedrag kijkt men eerst naar de behoefte. Stel dat de behoefte van het kind 200 euro per maand is. Dan wordt er gekeken naar de draagkracht. Stel: vader verdient evenveel als moeder, maar het kind is het grootste gedeelte van de tijd bij moeder. In dat geval heeft de moeder dus meer uitgaven aan de verzorging van het kind, maar niet meer inkomen. Vader betaalt in dat geval alsnog een bedrag aan kinderalimentatie. Het is raadzaam om de alimentatie door een professional te laten bereken, zodat je zeker weet dat het naar draagkracht en eerlijk wordt verdeeld.
Vaak wordt er gedacht dat er bij co-ouderschap geen sprake is van kinderalimentatie. Het tegendeel is waar. De zorgverdeling is misschien gelijk, maar de inkomsten kunnen heel erg verschillend zijn. Als een kind bij allebei de ouders zoveel mogelijk dezelfde levensstandaard mag verwachten als het gewend was, kun je je voorstellen dat er alsnog kinderalimentatie wordt vastgesteld.
Voordeel behalen

Wanneer je het handig aanpakt, kan je juist behoorlijk wat belastingvoordelen ontvangen. Denk bijvoorbeeld aan de inkomensafhankelijke combinatiekorting tot wel € 2.835 per ouder, per jaar. Of het volledig blijven aftrekken van de hypotheekrente aftrek gedurende een aantal jaar. Of kindgebonden budget tot wel honderen euro's per ouder, per maand. Kijk zo kan het ook.

Soms ontkom je er niet aan en moet je beslissingen nemen die niet altijd fiscaal het meest gunstig zijn. Maar ook in dat geval wil je het graag van tevoren weten, zodat er rekening mee gehouden kan worden bijvoorbeeld tijdens het berekenen van alimentatie. Alle Kids First Mediators hebben de opleiding gedaan tot Financieel echtscheidingsadviseur. Dat betekent dat zij jullie goed kunnen voorlichten over de financiële, fiscale en juridische aspecten wanneer je uit elkaar gaat.

Informatie op de website van De Belastingdienst

Toeslagen berekenen

 

Wat je kunt verwachten

Wanneer je uit elkaar gaat, komt er veel op je af. Onze mediators weten hoe het is, om in jouw situatie te zitten. Iedereen mag zich mediator noemen en daarom is het voor jou nu best lastig kiezen. Want, moet je nou naar een advocaat, mediator of...?

Onze mediators zijn niet alleen gespecialiseerd in scheidingen waarbij kinderen betrokken zijn. Ook zijn zij opgeleid om financieel advies en juridisch advies te geven aan ouders die er samen goed uit willen komen. Dat betekent dat jouw Kids First mediator een vast aanspreekpunt is. Je kunt met al je vragen bij ons terecht.

En het allerbelangrijkste is dat wij jullie helpen om het kind centraal te zetten, tijdens dit hele proces. Dat doen we door ook aandacht te hebben voor de communicatie en het ouderschap na de scheiding. Want na de scheiding begint het pas echt.

 

Houd je hoofd koel

De vele zorgen die jij en jou w (ex) partner mogelijk hebben, kunnen ertoe leiden dat de spanning oploopt. Laat je niet verleiden om mee te gaan in elkaars emotie. Dat maakt het alleen maar lastiger. Misschien lukt het je om over en weer elkaar met enige vorm van begrip te benaderen. Iedereen gaat immers anders om met deze onzekerheid. De één gaat in de regelmodus en schakelt de emotie uit, terwijl de ander nachtenlang wakker ligt, veel verdrietig is of depressieve klachten krijgt. Elkaar verwijten maken over de wijze waarop iemand lijkt om te gaan met deze situatie gaat jullie waarschijnlijk niet helpen om samen tot goede oplossingen te komen. Financieel advies gaat jullie wel helpen. Als je weet wat de mogelijkheden zijn, biedt dat rust en overzicht.

Mag het kind kiezen waar het wil wonen?

Mijn ex doet het niet goed met de kinderen

Wil jij ook snel weten waar je aan toe bent?

Plan direct een gratis kennismaking in met een Kids First Mediator bij jou in de buurt

Snel overzicht in de mogelijkheden

Bijna altijd zijn er een hoop zaken die geregeld moeten worden. Er moet een (extra) woning komen, er moet iets geregeld worden voor jullie huidige woning. Wellicht is er recht op partneralimentatie, maar in ieder geval moeten de kosten van de kinderen eerlijk worden verdeeld. Jullie bezittingen, schulden, hypotheek, vermogen maar ook lijfrente polissen, kapitaalverzekeringen en misschien zelfs het pensioen of schadevrije jaren van de auto. Er is veel om aan te denken, maar geen zorgen. Wij helpen je op weg met een overzichtelijk stappenplan.

Rouwproces bij echtscheiding

Kinderen bij echtscheiding: hoe kan ik helpen?

Kennismakingsgesprek

Wij begrijpen dat dit een lastige periode is voor jullie allemaal. Daarom is een klik met de mediator zo belangrijk. Maak een afspraak voor een gratis kennismaking en kijk of er een klik is. Zo niet, mag je zonder opgave van redenen besluiten om niet voor Kids First Mediation te kiezen. Het kennismakingsgesprek is altijd gratis en verplicht je tot niets.

Mocht je behoefte hebben aan het delen van ervaringen met andere ouders, dan is de Facebookgroep misschien iets voor jou. De groep is besloten, dus je kunt je veilig voelen om vragen te stellen, andere ouders te helpen en tips te delen.