Impact op je leven

Wanneer je uit elkaar gaat, komt er veel op je af. Er moeten belangrijke beslissingen worden gemaakt die een enorme impact hebben op jouw leven en dat van je kind. Dat brengt vaak veel onzekerheid met zich mee. Waar ga je wonen? Hoe zit het met inkomen? En vooral..... hoe gaat het jullie lukken om goede co-ouders te worden. Want in onze ogen zijn alle ouders co-ouders, ongeacht het aantal dagen dat ze hun kind zien.

Ook spelen er vaak emoties, waardoor het soms nog niet zo makkelijk is om tot goede afspraken te komen. Gelukkig sta je er niet alleen voor. Kids First Mediation heeft al zoveel ouders geholpen om er samen uit te komen. Gun jij je kind ook samenwerkende ouders? Neem dan contact met ons op voor een gratis kennismaking.

 

Wil je met elkaar goede afspraken maken dan is het heel verstandig om te werken aan herstel in de communicatie en misschien ook wel herstel in vertrouwen.

In de praktijk van Kids First Mediation helpen wij ouders om een manier te vinden weer op een prettige manier met elkaar in contact te zijn. Elkaar weer een beetje te zien en te begrijpen. Dat is niet altijd gemakkelijk. Jij kunt niet veranderen wat de ander doet, maar wel leren hoe je er het beste mee om kunt gaan. Dus ook wanneer de ander er structureel een potje van maakt, kun je leren hoe je er het beste op kunt reageren. Dat helpt jou om sneller tot afspraken te komen, je kind niet te belasten en zelf ook weer wat meer tot rust te kunnen komen.

Het is dus echt de moeite waard om hierin te investeren. Dat zorgt ervoor dat het scheidingsproces vlotter verloopt, je jouw kind niet extra belast en je zelf energie over houdt.

Willen jullie er samen aan werken? Dan kies je voor mediation. Wil de ander niet meewerken, dan coachen wij jou graag. Maar je kunt ook online aan de slag.

 

 

 

Herkenbaar voor één van jullie?
  • Het gevoel dat je nooit iets goed kunt doen
  • Veel kritiek, perfectionistisch
  • Vluchtgedrag, of de kop in het zand steken
  • Emotionele reacties van woede of verdriet
  • Verwijten

Wil jij ook de communicatie verbeteren?

Plan direct een gratis kennismaking in bij jou in de buurt

Waar het mis gaat

Meestal reageren we vooral op wat iemand zegt, of de manier waarop het gezegd wordt. Maar dat zijn vaak slechts symptomen. Slechts 7% van alle communicatie gaat over feiten. Soms zorgen emoties zoals woede, frustratie, verdriet, angst of onzekerheid voor uitingen waar we later spijt van krijgen. Dan zeggen we-, of doen we dingen om de ander te raken of gehoord te worden.

Dat brengt ons in een vicieuze cirkel. Want doordat de één de ander raakt, blijven we vooral reageren op de symptomen. Het probleem lost niet op en de emoties blijven oplopen. Niemand wordt gehoord en dit gaat van kwaad toch erger. Wij helpen jullie om dit patroon te doorbreken.

Speciaal voor alle ouders tijdens-, en na de scheiding hebben wij een online training ontwikkeld. De ONS training (ouderschap na scheiding) legt uit over communicatie, conflict en hoe je het belang van je kind centraal stelt.

Want het is niet in het belang van jou kind om in strijd verwikkeld te zijn met de andere ouder. Een kind heeft er belang bij dat ouders met elkaar in contact zijn, eigen verantwoordelijkheid nemen en respect hebben voor elkaar.

Aangezien jij het gedrag niet kunt veranderen van de andere ouder, kun je alleen een manier vinden om hier zelf zo goed mogelijk mee om te gaan. Neem de regie weer terug. In de ONS training nemen wij jou mee in de ervaring die wij de afgelopen jaren hebben opgedaan. Wat wij geleerd hebben van al die ouders die wij gezien en gesproken hebben. Video, tekst en werkbladen vertellen jou niet wat je moet doen, maar helpen jou een manier te vinden die voor jou werkt. Durf jij het aan?

 

Herstel in communicatie wel nodig als je uit elkaar gaat?

Na de scheiding begint het pas echt. Veel ouders denken dat herstel in communicatie niet meer nodig is, wanneer ze hebben besloten uit elkaar te gaan. Je bent niet meer samen en je kunt zelf bepalen wanneer je wel en niet in contact treedt.

Juist nu is het belangrijk om te werken aan jullie samenwerking als ouders. Je wilt er immers voor zorgen dat je kind niet tussen jullie in komt te staan. Overleg blijft ook dan, de verantwoordelijkheid van de ouders. Bovendien moet je steeds afspraken met elkaar maken. Dat gaat een stuk gemakkelijker wanneer de communicatie goed is.

Over het algemeen neemt het onbegrip alleen maar toe

Vechtscheidingen ontstaan net zo vaak, misschien nog wel vaker, pas jaren nadat ouders uit elkaar zijn. De scheiding regelen is één ding, maar samen verder als ouders is best een uitdaging. Want alles waar je tijdens je relatie tegenaan bent gelopen is niet zomaar opgelost. En meestal gaat het mis in de communicatie. Voorbeelden die wij vaak zien in de praktijk:

  • De één is sneller in schakelen, plannen en vooruit denken dan de ander
  • De één neemt snel het initiatief
  • De ander wil graag inbreng hebben, maar op eigen tempo en voorwaarden
  • De definities van wat 'normaal', 'gewoon', 'standaard' is verschillen tussen de ouders

Wat we zien is een verschil van mening, of botsende persoonlijkheden. Maar is dat wat er werkelijk aan de hand is?

Waar je wel op kan reageren

Ja! Dat is een belangrijke vraag. Reageer op de behoefte áchter de woorden (vaak verpakt in een verwijt). De behoefte lijkt vaak wel duidelijk, zeker wanneer we lang samen zijn geweest, denken we vaak de ander goed te kunnen lezen. We vullen dan van alles in.

Maar in een goede communicatie is het belangrijk dat vooral diegene die iets vraagt, verwijt of zegt ook weet wat de eigen behoefte is. Vraag het dus gewoon. En misschien krijg je wel een verrassend antwoord. En soms is iemand zichzelf nog niet zo bewust van de behoefte achter de emotie. Probeer er dan samen achter te komen. Dan ben je al aan het samenwerken.

Praktische zaken online regelen

Maak online jouw ouderschapsplan en ontvang de ONS training t.w.v. € 175,- GRATIS

Tussen veel ouders is de communicatie slecht. Het kan zijn dat er veel verwijten gemaakt worden, iemand nooit het eigen aandeel erkent, één van beide niets meer doet of je het gevoel hebt dat je niets goed kunt doen. Dat er veel ruzie is, of tenminste net zo erg... Dat er sprake is van een koude oorlog. Als je in zo een situatie terecht bent gekomen, kost je dat waarschijnlijk veel energie. Het kan je boos, onzeker of moedeloos maken. Maar je kunt er echt iets aan doen. Het hoeft niet zo te blijven. Voorwaarde is wel dat je ook echt zelf aan de slag gaat. Dat je jouw aandeel durft te onderzoeken. Dat je zelf jouw patroon wilt veranderen. Ook wanneer de ander hoofdzakelijk 'schuld' heeft. Want de ander kun je niet veranderen. Je kunt alleen de regie (terug) nemen over jouw eigen leven, aandeel en reacties. En dat zorgt er al voor dat het je veel minder energie zal kosten.