8 september 2015

Scheiden met kinderen

 

Het effect van een scheiding op kinderen

Scheiden met kinderen? Ieder kind beleeft een scheiding op zijn eigen manier. Zodra je jullie kind vertelt dat jij en je partner willen gaan scheiden, kun je te maken krijgen met heftige emoties. De bekende, veilige wereld van je kind staat immers ineens volledig op zijn kop. Hoe goed jouw kind hiermee om kan gaan, hangt af van vele factoren zoals leeftijd en karakter. Uiteraard begeleidt Kids First Mediation jullie als ouders ook op dit emotionele vlak, om ook de impact op jullie kinderen zo klein mogelijk te houden.

Grote veranderingen

Het basisvertrouwen van een kind wordt bij scheiden met kinderen helaas geschaad. Jullie kind is gewend om dagelijks papa en mama om zich heen te hebben. Naast de praktische zaken als een eventuele verhuizing, het verdelen van spulletjes en misschien een nieuwe school, zal jullie kind zich snel moeten aanpassen aan de nieuwe situatie. Jullie kind wordt hoe dan ook geconfronteerd met jullie emoties als scheidende ouders, en dat kan heel verwarrend werken.

scheiden met kinderenWat je van je kind kunt verwachten

Je kind kan bijvoorbeeld bang worden. Hun vertrouwde leventje verandert. Papa en mama maken opeens ruzie en ze zijn boos en verdrietig. Je kind weet niet ook wat er na de scheiding gaat gebeuren. Uit angst voor nog meer veranderingen of uit angst om jullie als ouders nog meer verdriet te doen, kan je kind zich behoorlijk eenzaam gaan voelen. Elk kind heeft zijn ouders nu meer dan ooit nodig. Hoe heftiger de scheiding, hoe meer impact dit heeft op een kind. Daarom zet Kids First Mediation jullie kinderen altijd centraal bij scheiden met kinderen.

Boos en verdrietig

Als je gaat scheiden met kinderen kan je kind boos en verdrietig worden. Niet alle kinderen kunnen hier goed over praten en daardoor kan dit zich op vele manieren uiten. Je kind kan op een vervelende manier om aandacht gaan vragen, door continu jullie grenzen op te zoeken en ruzie te maken. Vaak ben je als ouder zelf ook boos, verdrietig en onzeker. Dit voelen kinderen haarfijn aan. Ze kunnen zich dan minder gaan uiten, om te voorkomen dat ze hun papa of mama nog meer verdriet doen.

Loyaliteitsconflict

Bijna alle kinderen krijgen last van een loyaliteitsconflict. Als ze met jou iets leuks doen, hebben ze het gevoel hun andere ouder tekort doen. Kinderen willen niet kiezen tussen hun ouders, maar worden voor hun gevoel wel vaak hiertoe gedwongen. Daarnaast kunnen ze bezorgd zijn, omdat de ene ouder alleen moet gaan wonen, of omdat er minder geld te besteden is. Sommige kinderen zijn juist opgelucht als ze te horen krijgen dat hun ouders gaan scheiden. Dit geldt vooral bij oudere kinderen die thuis al jaren onder ruzies en spanningen lijden.

scheiden met kinderenJullie kinderen op de eerste plaats

Het is duidelijk dat de scheiding ook effect heeft op jullie kinderen. Hoe jullie situatie ook is, ik zal jullie tijdens het mediationproces helpen continu het belang van jullie kinderen voorop te blijven stellen. Zodat jullie straks als gescheiden ouders zo goed mogelijk met elkaar door een deur kunnen. Dat betekent niet alleen dat de communicatie goed moet zijn, maar ook dat jullie samen een manier vinden om jullie ouderschap opnieuw vorm te geven.

Ouderschap nieuwe vorm

Toen jullie kinderen kregen, hadden jullie misschien een helder beeld van hoe het ouderschap eruit moest zien. Het is dus tijd om goed met elkaar in gesprek te gaan, over hoe jullie het ouderschap vanaf nu voort willen zetten. Wat is er belangrijk voor jullie? Wat willen jullie de kinderen meegeven? Hoe willen jullie dat ze terugkijken op deze periode? Allemaal belangrijke vragen, waarop jullie onder mijn deskundige begeleiding zelf het antwoord kunnen vinden.

Scheiden met kinderen: Alles goed geregeld

Er komt in deze lastige periode een heleboel op jullie af. Maar geen zorgen, Kids First Mediation staat jullie allebei bij in deze moeilijke tijd. Ik zorg ervoor dat alles goed geregeld wordt, op de manier die voor jullie het meest prettig en haalbaar is. Van het praktische stappenplan met betrekking tot jullie kinderen, de financiën en de woning, tot begeleiding bij de emotionele kant voor jullie en jullie kinderen. Maar het allerbelangrijkste is dat jullie zelf de beslissingen maken. Als mediator ben ik geheel neutraal en onpartijdig, dus jullie staan zelf aan het roer.

Gratis kennismakingsgesprek

Wil je graag weten wat ik als mediator voor jullie en je gezin kan betekenen? Neem dan gerust even contact met mij op. Dat kan telefonisch (0251- 700 263) via Facebook of [skype-status use_getskype=”off”]. Wil je eerst meer informatie over de kosten, onze werkwijze of direct een vrijblijvende afspraak maken? Ik geef je dan graag antwoord op al je vragen. Via de online agenda kun je ook direct zelf een afspraak inplannen. 

 

 

Contact