8 september 2015

Rouwproces bij echtscheiding

 

Ook als jij diegene bent die het initiatief neemt tot scheiden, is het een moeilijke periode. Vaak is er volop begrip voor de ander, maar voor beide partijen is dit een een onzekere tijd. Er spelen veel emoties en er moet een hoop geregeld  worden. Het rouwproces bij echtscheiding heb jij misschien al langzaam aan tijdens de relatie doorlopen en daardoor kan het zijn dat je al iets verder bent.

Als jij helemaal niet wilt scheiden, maar je partner wel. Dan zit je waarschijnlijk in een andere fase van het rouwproces, of verwerkingsproces. Misschien klinkt het gek, maar jullie gaan beide door hetzelfde proces. Het is belangrijk om hier aandacht voor te hebben, zodat er begrip voor elkaar ontstaat.

Rouwproces bij echtscheiding in stappen

Ontkenning

De waarheid helemaal ontkennen of afwijzen is vaak de eerste fase. Het niet onder ogen willen zien, omdScheiden is afscheid nemen. Men gaat door een rouwprocesat het te pijnlijk is. Het is als het ware een overlevingsmechanisme. Beetje bij beetje dringt het door met vaak als gevolg dat er wordt gezocht naar een schuldige, de waarheid en de feiten.

Boosheid

Langzaam maar zeker ontstaat er boosheid. Vaak krijgt een ander de schuld. Dit is een manier om het verdriet en de pijn van verlies niet te hoeven voelen. De boosheid kan heel heftig worden en gepaard gaan met vloeken, gevoelens van wraak, onredelijkheid.

Onderhandelen en vechten

Woede en boosheid werkt niet en men gaat iets anders proberen om het verlies te ontkennen. Zichzelf (hoge) doelen stellen (bijvoorbeeld als ik dit doe, komen we misschien weer samen, studie volgen of  trainen voor een marathon), flinke aankopen te doen, of een tegenaanval in te zetten. Bijvoorbeeld door een rechtszaak te starten.

Depressie

De boosheid, het vechten en onderhandelen heeft allemaal niets geholpen. Machteloosheid treedt in. Het verdriet is niet langer te ontkennen en men trekt zich vaak terug en wil niet langer communiceren.

Acceptatie

Hoeveel verdriet je ook hebt, je krijgt door dat er een tijd komt dat je het een plekje moet geven en de situatie te aanvaarden. Gun jezelf de tijd om erachter te komen, hoe je zonder je partner verder wilt. Aan het eind van deze fase ontstaat er ruimte om weer naar de toekomst te kijken. Plannen te maken. Het betekent niet dat je vergeet en vergeeft, maar wel dat je je leven probeert vorm te geven zonder je (ex)partner en de kinderen.

Het lijkt vaak alsof de initiatiefnemer helemaal niet door het rouwproces bij echtscheiding heen gaat. Alsof het je partner niet zoveel doet. In de praktijk zien we regelmatig dat dit komt, omdat diegene dit proces heel langzaam al tijdens de relatie heeft meegemaakt. Degene die ineens geconfronteerd wordt met de echtscheiding, moet als het ware in sneltreinvaart door deze stappen heen. Dat maakt het vaak heel heftig.

Vaak is het in de eerste fases erg lastig om over de belangen van anderen na te denken. Zelfs als het gaat om de kinderen, lukt dat niet altijd. Wil je goede en deskundige begeleiding tijdens de echtscheiding, voor jou en je toekomstige ex-partner? Bel dan gerust eens met Kids First Mediation (0251-700 263) voor meer informatie of maak direct een afspraak voor gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Contact