Ik word gek van mijn ex! En hoe je kind daar last van heeft.

ruzie scheiding kinderen

 

Ik word gek van mijn ex. Herkenbaar?

Dat de kinderen thuis komen en jij met kromme tenen moet aanhoren, wat er dit weekend allemaal wel of niet is gebeurd? Ongezond gegeten, op de spelcomputer gespeeld terwijl het prachtig weer is en ze hebben niet eens gedoucht?

Dat jouw ex keer op keer belangrijke dingen voor school of sporten van de kinderen vergeet? Dat je jouw ex steeds moet wijzen op allerhande zaken? Of… dat wat je ook doet, het nooit goed genoeg is?

Elke keer weer commentaar. Het is net alsof jouw ex er gewoon op uit is om je leven zelfs na de scheiding nog te verzieken.

 

Lees dan vooral verder…..

 

Een moeilijke periode, de scheiding. Maar daarna begint het pas echt. De kinderen lijken zich er redelijk doorheen te hebben geslagen (lees daarover meer) en inmiddels lijkt alles geregeld. Jullie zijn niet voor niets uit elkaar. De liefde was op, er was veel ruzie (of juist te weinig) en irritaties liepen op. Steeds dacht je dat wanneer de scheiding rond was, dit wel beter zou worden. Dat er rust zou komen. Helaas niets is minder waar, want na de scheiding begint het pas echt!

 

In een gezonde relatie wordt er samengewerkt.

 

ik word gek van mijn exZelfs als het even niet zo lekker loopt, maar beide ouders nog wel committed zijn om er iets van te maken en de liefde hen verbindt, zijn mensen bereid heel ver te gaan om elkaar te ondersteunen. Niet altijd wordt dat ook door beide partners zo ervaren, maar in beginsel is die intentie er meestal. Als papa moe uit zijn werk komt, kookt mama het eten. Of wanneer mama ziek is, zet papa een stapje harder. En als papa en mama het zelf even niet meer van elkaar kunnen opvangen is er soms zelfs een hulplijn zoals een opa, oma, tante, buren of vrienden die wat lucht kunnen geven. Zonder dat we het door hebben ondersteunen ouders elkaar dagelijks. We vangen elkaar steeds op. Denk eens terug aan wat je allemaal voor elkaar over had toen je nog verliefd was. En wat is daar nu van over?

Vind je het nu nog steeds ok als er een hulplijn wordt inzet als de kinderen bij de andere ouder zijn? Mag jouw ex nog zomaar een oppas regelen zonder commentaar te krijgen? Of haalt jouw ex met de plezier de kinderen op het laatste moment uit school, omdat jij het niet redt?

Ook als het gaat om inhoudelijke zaken, hebben we vaak ongemerkt een verdeling die past bij waar we goed in zijn. Vaak doet de een de geldzaken, de ander de boodschappen of het overzicht over de agenda. De een is wat strenger in de opvoeding en de ander gemakkelijker. Toen het goed ging tussen jullie mochten deze verschillen er zijn en maakten jullie misschien zelfs gebruik van elkaars kwaliteiten. Ergens op de route zijn deze verschillen tussen jullie in komen te staan, met als gevolg verwijdering. Niet meer gebruik maken van elkaars plussen, maar vooral de focus hebben op elkaars minpunten. Vaak teleurstelling of de wens om de ander te veranderen als gevolg. Nu denk je vaak ‘ik word gek van mijn ex’, in plaats van; ‘mijn ex is hier niet zo goed in, wellicht kan ik hem hierin ondersteunen’.

 

Elkaar onder druk zetten om te veranderen.

 

Toen het bergafwaarts ging is de kans groot dat er sprake was van een negatieve spiraal. Dat je trachtte aan te geven waar de ander in tekort kwam. Hoe heeft dat effect gehad op jullie relatie?

 

Nu zijn jullie uit elkaar. Waar kies je voor?

 

Iedere dag dat je probeert de ander te veranderen, schaad jullie relatie. Een van de ergste dingen voor een kind, is ruzie tussen de ouders. Zolang je de focus houdt op alles wat de ander niet goed genoeg doet, zit je in dezelfde negativiteit als tijdens jullie relatie. Wil je daar echt in blijven zitten? Jij hebt geen invloed op wat de ander doet. Wel op hoe het jou raakt. En hoe raakt het jou om continu kritiek te krijgen van je ex? Wat heeft dat tot nu toe voor goeds opgeleverd?

 

Waarom je kind er last van heeft als jij je ex niet meer kunt uit staan.

 

ik word gek van mijn exJe kind is voort gekomen uit jullie allebei. Het heeft goede en minder goede eigenschappen, leerpunten, talenten en gebrek aan talent van jullie allebei gekregen. Daar heeft je kind niet om gevraagd. Dat is nou eenmaal zo. Elke keer als je kind een opmerking te verduren krijgt  (of het nou van jou, of van een opa, oma of buurvrouw is) waarin een ouder wordt zwart gemaakt, wordt een deel van het kind zwart gemaakt. ‘Je bent net zo langzaam als je vader’ of ‘jeetje, je moeder heeft ook altijd zo een grote mond’ of ‘die doos vergeet ook altijd alles’. De eigenschap die jij niet kunt waarderen in jouw ex, zit voor een deel ook in jouw kind. Met iedere nare opmerking raak jij niet alleen jouw ex, maar ook je kind. En het is niet alleen wat je zegt, maar ook wat je niet zegt. Non verbale communicatie is minstens net zo raak.

 

Stop vandaag!

 

Jouw ex gaat niet opeens doen wat jij wilt, hoe terecht jouw opmerkingen misschien ook zijn. Het is wat het is en zal voorlopig zo blijven. Stop ermee je daar verantwoordelijk voor te voelen, of er invloed op uit te willen oefenen. Als je kind niet in gevaar is, laat het los voor zover als het enigzins kan. Een keertje extra pizza eten, of laat naar bed gaan bij de andere ouder? Misschien niet hoe jij het zou doen. Het allerergste wat een kind kan gebeuren, is ouders die ruzie maken. Als de andere ouder in jouw ogen het niet goed (genoeg) doet, is het aan jou om de veiligheid te bieden. En die veiligheid creëer je door te stoppen met ruzie maken en er voor je kind te zijn.

Hoe je er voor je kind kan zijn, als de andere ouder het niet goed (genoeg) doet, lees je hier.

 

Aaarghhhh…. ik word gek van mijn ex!

 

Loopt het niet lekker en heb je er last van? Bel ( 0251-700263) voor een gratis kennismakingsgesprek. Of geef je op voor de workshop die we in oktober weer starten. Het eerste gesprek, telefonisch of bij Kids First Mediation is altijd gratis en vrijblijvend. Of mail naar danique@kidsfirstmediation.nl voor meer informatie.

 

Contact