Schrijf je in voor het gratis webinar
'Ouderschapsplan maken'

Gaan jullie uit elkaar, dan ben je verplicht een ouderschapsplan op te stellen. Jij wilt natuurlijk dat het juridisch allemaal goed geregeld is.

Maar waarschijnlijk wil jij het vooral ook goed doen voor je kind. Wij helpen jou om overzicht te houden, zodat je er zeker van bent dat je niets vergeet.

Wij helpen jou om je kind centraal te stellen. Alles wordt in begrijpelijke taal uitgelegd zodat jullie zelf beslissingen kunnen maken.

Je kunt online aan de slag waar en wanneer jij wilt. Kom je er even niet uit? Dan staan wij voor jou klaar!

ONLINE OUDERSCHAPSPLAN MAKEN

WIE MOET EEN OUDERSCHAPSPLAN OPSTELLEN?

Als je uit elkaar gaat en minderjarige kinderen hebt, moet je een ouderschapsplan opstellen. Ook als je niet getrouwd bent geweest, is het bij wet verplicht.

Er zijn vele manieren waarop je een ouderschapsplan kan opstellen. Vaak proberen ouders in eerste instantie zelf een template ouderschapsplan van internet in te vullen. Wanneer jullie het over eigenlijk alles eens zijn en goed met elkaar kunnen overleggen, kan dat prima. Kijk eens hier voor onze GRATIS downloads.

ALLE NEUZEN DEZELFDE KANT OP

Iedere opvoeding is anders. Geen kind is hetzelfde en geen ouder is hetzelfde. Het is daarom belangrijk dat het ouderschapsplan reflecteert waar jullie voor staan. Wat willen jullie de kinderen meegeven? Kids First Mediation begeleidt de gesprekken bij de totstandkoming van het ouderschapsplan en helpt jullie de belangen van de kinderen voorop te blijven stellen. 

We stellen de juiste vragen en zorgen ervoor dat alle moeilijke onderwerpen besproken zijn. Dat voorkomt dat jullie daar in de toekomst onenigheid over krijgen. Ook geven we desgewenst uitleg over de belevingswereld van het kind. We geven bijvoorbeeld tips en voorbeelden van omgangsregelingen die passend zijn bij de leeftijd van het kind. Ook leggen we zaken uit als het gaat over het voorkomen van loyaliteitsconflicten bij kinderen, hoe je de kinderen kunt vertellen over de scheiding en wat je vooral niet moet doen. Maar jullie maken zelf de beslissingen.

Kinderen groeien op en dat maakt dat ouderschapsplannen aan veranderingen onderhevig zijn. Afhankelijk van de leeftijd van het kind is het raadzaam om elke half jaar, of elk jaar met elkaar de afspraken te evalueren.  Ook jullie eigen situatie kan veranderen door bijvoorbeeld een andere baan, verhuizing, nieuwe partner. 

Soms blijken afspraken in de praktijk toch niet helemaal lekker te lopen. Of heb je ooit het ouderschapsplan ‘ingevuld’, maar blijken er nu toch zaken besproken te moeten worden. Het is nooit te laat om een goed ouderschapsplan op te stellen!

OUDERSCHAPSPLAN MET HET BELANG VAN JE KIND CENTRAAL

Alle afspraken die jullie maken met betrekking tot de verzorging van jullie kinderen worden vastgelegd in het ouderschapsplan. Hierbij kun je denken aan de omgangsregeling en alimentatie. Ook is het van belang dat er afspraken gemaakt worden over de communicatie.

Voor kinderen kan het lastig zijn als zij steeds boodschappen van de ene ouder aan de andere ouder moeten overbrengen. En het is zo menselijk en herkenbaar. We maken ons er allemaal wel eens schuldig aan; ‘vraag jij even aan papa of hij dat briefje van school heeft ontvangen?’ of ‘wil je mama vragen of ze je zwempak woensdag meegeeft?’.

Dat soort kleine dingen kunnen voor kinderen al een hele belasting zijn. Wat doen jullie als er een nieuwe partner in het spel is? Hoe willen jullie omgaan met een kind dat wil stoppen met een sport, of het moeilijk heeft op school.

Welke beslissingen kunnen jullie zelf maken, zonder met de andere ouder te overleggen en wat moet op voorhand worden besproken. In hoeverre mag een stiefouder zich mengen in de opvoeding?  Wie draagt er zorg voor de schoolkeuze en wat als een van beide ouders gaat verhuizen? Zo zijn er heel veel vragen, waarvan het belangrijk is om met elkaar te overleggen. 

JURIDISCH DICHT TIMMEREN

Dat is wat sommige ouders ons vragen. Kunnen we zoveel mogelijk opschrijven, zodat we veilig zijn?

Natuurlijk kunnen we er een heel boek van maken. Je ouderschapsplan mag er zo uit zien, zoals jij dat wilt. Het is namelijk vormvrij. 

Maar we kunnen gewoonweg niet alle mogelijke situaties gaan omschrijven, die het leven ons gaat brengen. Onze levens veranderen ons, de kinderen groeien op. Wat logisch lijkt voor je kind als het 4 is, is mogelijk lang niet meer handig als het 16 is.

En wat wil je doen als de andere ouder zich niet aan bed tijden, afspraken over eten of hygiëne houdt? Het is daarom belangrijk een goede balans te vinden, tussen veiligheid en zekerheid aan de ene kant en ruimte voor overleg aan de andere kant.

HOE MAAK JE EEN GOED PLAN?

Hoeveel impact de scheiding op jouw kind heeft, is grotendeels afhankelijk van de manier waarop jullie als ouders de scheiding vormgeven.

“Het belang van je kind voorop’ is de meest gebruikte drogreden die ouders gebruiken om te krijgen, wat zij denken dat goed is voor hun kind. Of om te krijgen, wat zij zelf prettig vinden.

Een ouderschapsplan met het belang van je kind centraal gaat eigenlijk meer over jullie, dan we allemaal willen toegeven. Want kinderen die goed door de scheiding komen, hebben over het algemeen één ding gemeen. Ze hebben ouders die een manier hebben gevonden om samen te werken.

Over die samenwerking zou het ouderschapsplan moeten gaan. Is de samenwerking tussen jullie op dit moment lastig? Kijk dan hier.

Een ouderschapsplan gaat niet om het invullen van een ouderschapsplan, maar de invulling van het ouderschap na de echtscheiding. Dat is vaak vele malen lastiger dan men bij voorbaat kan bedenken. 

Jullie kinderen vragen immers niet om de scheiding, zij worden ermee geconfronteerd en moeten uiteindelijk wel dat gedeelde ouderschap uit gaan voeren. Zij zijn diegene de in twee huizen gaan wonen, die steeds hun spulletjes mee moeten nemen en in veel gevallen geconfronteerd worden met een stiefouder. Daarom is co-ouderschap voor de kinderen vaak zo moeilijk. 

Wil jij ook een ouderschapsplan waarbij het belang van het kind centraal staat? Ga online aan de slag, of laat één van onze gespecialiseerde mediators jullie begeleiden.

Online Ouderschapsplan maken aanbieding

“Het mooiste cadeau aan je kind is de vrijheid om van beide ouders te houden.”

Er is veel wat jij voor je kind kunt doen. Geen ruzie maken bijvoorbeeld. Je kind helpen omgaan met de mindere eigenschappen van anderen (waaronder jouw ex). Een kind is namelijk altijd loyaal aan beide ouders.

Misschien ben jij zelf behoorlijk emotioneel. Of heb je last van een vervelende ex. Dan is het een hele opgave om samen te werken; om ervoor te zorgen dat jullie contact niet ongelooflijk veel energie kost. Om zelf te blijven staan. Gehoord te worden, zonder dat alles onder spanning staat.

Voor alle ouders die zichzelf en hun kind een goede toekomst wensen, met energie voor leuke dingen, hebben wij de 'Ouderschap Na Scheiding' training ontwikkeld. Online te volgen en persoonlijke begeleiding inbegrepen.

Voor onze cliënten, maar ook wanneer je elders in mediation zit, rechtszaken hebt lopen, een advocaat hebt ingeschakeld of het zelf aan het regelen bent is dit dé manier om te werken aan herstel in communicatie. En jezelf meer rust te gunnen.

Jij kunt niet veranderen wat de ander doet, wel leren hoe je er zelf mee om wilt gaan.

WAAR HET ECHT OM GAAT

Het ouderschapsplan gaat eigenlijk over jou en jouw (ex)partner. Wat voor ouders willen jullie zijn? Hoe gaan jullie samenwerken? En dat betekent dat er in veel gevallen werk aan de winkel is. Jij en jouw kind zijn gebaat bij een goede communicatie. Wanneer je goed met elkaar kunt overleggen, het gevoel te hebben gehoord te worden, serieus genomen te worden. Dan kun je samen heel veel aan. Is er bij jullie ruimte voor verbetering?

Ja, je kan en mag zelf een ouderschapsplan opstellen. Het is vormvrij, dus wanneer je aan bepaalde vereisten voldoet, mag je zelf weten hoe het eruit ziet.

Een goed ouderschapsplan pak je nooit meer uit de kast. Wanneer je in overleg met de andere ouder steeds tot goede afspraken komt, is er eigenlijk geen noodzaak om het in het ouderschapsplan op te zoeken. In overleg mag je er vanaf wijken.

Eigenlijk is een ouderschapsplan een nooddocument. Wanneer jullie er samen niet uitkomen, dan doe je wat daarin is afgesproken. Dan is het cruciaal dat zowel jij als jouw ex zich aan de afspraken houden. Dat biedt zekerheid voor alle betrokken partijen.

In bijna alle gevallen; zoveel mogelijk betrekken. Uit onderzoek blijkt dat kinderen graag hun zegje willen doen. Al vanaf veel jonger dan de leeftijd van 12. 

Dit is iets wat je wel zorgvuldig wilt aanpakken. Zorg ervoor dat je kind niet mag kiezen. Jullie nemen als ouders de beslissingen, maar laten blijken dat je jouw kind gehoord hebt en serieus hebt genomen.

Voorkom dat je de moeilijke vragen, waar je als ouder niet echt uit komt, bij je kind neerlegt. Je kind wil niet kiezen tussen ouders. Niet als het gaat om vakanties, omgang en wonen. Wij helpen jou de juiste vragen te stellen.

TIJDELIJK SLECHTS € 27,50!

 

Het ouderschapsplan is een van de belangrijkste onderdelen van een scheiding. Wij pakken dat altijd zorgvuldig aan. De kosten zitten doorgaans in onze pakketten verweven.

Je kunt ook online aan de slag. Je betaalt dan € 375,- voor een goedgekeurd ouderschapsplan, wat je zelf opstelt en wordt nagekeken door onze professional. Tegen een meerprijs berekenen wij ook de alimentatie voor je.

LEES HIER VERDER

Kinderen

KINDEREN EN SCHEIDEN Kinderen zijn veerkrachtig. Dat is wat veel mensen denken. En hoewel dat waar kan zijn, zien we dat scheiden altijd een behoorlijke ...
Lees verder

Hoe vertel je kind over scheiding

Je kind vertellen dat je uit elkaar gaat Zie jij er ook tegenop om je kinderen te vertellen dat jullie uit elkaar gaan? Dat is ...
Lees verder

Financiën bij scheiding

SNEL OVERZICHT NODIG? STAPPENPLAN AANVRAGEN Financiën BIJ SCHEIDING Wanneer je uit elkaar gaat, dan gaat het vaak over geld. Misschien wil je helemaal niet dat ...
Lees verder
Scroll naar boven