28 februari 2016

Ouderschapsplan

 

Als je uit elkaar gaat en kinderen hebt ben je bij wet verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Ook als je niet getrouwd bent geweest. Er zijn vele manieren om een ouderschapsplan op te stellen. Vaak proberen ouders in eerste instantie zelf een ouderschapsplan van internet in te vullen. Zelfs als dat goed gaat, is het in de meeste gevallen niet verstandig.

Een ouderschapsplan invullen

ouderschapsplanHet gaat namelijk niet om het invullen van een ouderschapsplan, maar de invulling van het ouderschap na de echtscheiding. Dat is vaak vele malen lastiger dan men bij voorbaat kan bedenken. Jullie kinderen vragen immers niet om de scheiding, zij worden ermee geconfronteerd en moeten uiteindelijk wel dat gedeelde ouderschap uit gaan voeren. Zij zijn diegene de in twee huizen gaan wonen, die steeds hun spulletjes mee moeten nemen en in veel gevallen geconfronteerd worden met een stiefouder. Daarom is co-ouderschap voor de kinderen vaak zo moeilijk.

Wat staat er in een ouderschapsplan?

Alle afspraken die jullie maken met betrekking tot de verzorging van jullie kinderen worden vastgelegd in het ouderschapsplan. Hierbij kun je denken aan de omgangsregeling en alimentatie. Ook is het van belang dat er afspraken gemaakt worden over de communicatie. Voor kinderen kan het lastig zijn als zij steeds boodschappen van de ene ouder aan de andere ouder moeten overbrengen. En het is zo menselijk en herkenbaar. We maken ons er allemaal wel eens schuldig aan; ‘vraag jij even aan papa of hij dat briefje van school heeft ontvangen?’ of ‘wil je mama vragen of ze je zwempak woensdag meegeeft?’. Dat soort kleine dingen kunnen voor kinderen al een hele belasting zijn.

Wat doen jullie als er een nieuwe partner in het spel is? Hoe willen jullie omgaan met een kind dat wil stoppen met een sport, of het moeilijk heeft op school. Welke beslissingen kunnen jullie zelf maken, zonder met de andere ouder te overleggen en wat moet op voorhand worden besproken. In hoeverre mag een stiefouder zich mengen in de opvoeding?  Wie draagt er zorg voor de schoolkeuze en wat als een van beide ouders gaat verhuizen? Zo zijn er heel veel vragen, waarvan het belangrijk is om met elkaar te overleggen.

Alle neuzen dezelfde kant op

ouderschapsplanIedere opvoeding is anders. Geen kind is hetzelfde en geen ouder is hetzelfde. Het is daarom belangrijk dat het ouderschapsplan reflecteert waar jullie voor staan. Wat willen jullie de kinderen meegeven? Kids First Mediation begeleid de gesprekken bij de totstandkoming van het ouderschapsplan en helpt jullie de belangen van de kinderen voorop te blijven stellen. We stellen de juiste vragen en zorgen ervoor dat alle moeilijke onderwerpen besproken zijn. Dat voorkomt dat jullie daar in de toekomst onenigheid over krijgen. Ook geven we desgewenst uitleg over de belevingswereld van het kind. We geven bijvoorbeeld tips en voorbeelden van omgangsregelingen die passend zijn bij de leeftijd van het kind. Ook leggen we zaken uit als het gaat over het voorkomen van loyaliteitsconflicten bij kinderen, hoe je de kinderen kunt vertellen over de scheiding en wat je vooral niet moet doen. Maar jullie maken zelf de beslissingen.

 

Ouderschapsplan wijzigen

Kinderen groeien op en dat maakt dat ouderschapsplannen aan veranderingen onderhevig zijn. Afhankelijk van de leeftijd van het kind is het raadzaam om elke half jaar, of elk jaar met elkaar de afspraken te evalueren.  Ook jullie eigen situatie kan veranderen door bijvoorbeeld een andere baan, verhuizing, nieuwe partner. Soms blijken afspraken in de praktijk toch niet helemaal lekker te lopen. Of heb je ooit het ouderschapsplan ‘ingevuld’, maar blijken er nu toch zaken besproken te moeten worden. Het is nooit te laat om een goed ouderschapsplan op te stellen!

Spreekt de werkwijze je aan? Kom snel kennis maken!

Wil je graag de hulp inroepen van Kids First Mediation, in het belang van jullie kinderen of omdat je zelf dreigt vast te lopen? Maak dan nu zelf online een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Kijk in de agenda wanneer je op korte termijn terecht kunt. Heb je nog vragen? Neem gerust nog even contact op voor meer informatie of lees wat meer over mij. Ik beantwoord je vragen graag. Je kunt telefonisch contact opnemen (0251-700263) via Facebook of [skype-status use_getskype=”off”].

Contact