31 maart 2017

Mijn ex doet het niet goed met de kinderen

3 keer per week pizza en te laat naar bed

Wel of niet gedoucht. Een keertje thuis gehouden van hockey, terwijl de kleine niet heel erg ziek was. Elke dag chocopasta op brood en te weinig fruit. Weer de gitaar vergeten mee te brengen en het kerstontbijt vergeten op school. Pff…Dat kan toch niet zo moeilijk zijn, om dat gewoon goed te regelen?

Mijn ex doet het niet goed met de kinderen

In jullie relatie was er een taakverdeling. Ongeacht of jullie er beide blij mee waren, er bewust voor hebben gekozen , of dat het zo is gelopen. Ieder deed zijn ding. Ook met de kinderen. Vaak verandert er een hoop na de scheiding. Als je uit elkaar gaat moet je zomaar ineens alles alleen doen als je de kinderen hebt. Dat is vaak wennen en ook voor de ouder die plots de kinderen even niet heeft, lastig. Want… Doet jouw ex het eigenlijk wel goed?

Word je gek van je ex?

Loslaten als de dingen in jouw ogen niet zo goed gaan, is vaak nog niet zo makkelijk. En alles alleen moeten doen als de kinderen er zijn, kan ook een hele uitdaging zijn. En oh ja… jullie liggen in scheiding, of zijn net uit elkaar. Dan kan het best zijn dat de vermoeidheid toe heeft geslagen, waardoor het net nog even minder makkelijk gaat.

Dat is toch niet normaal?

mijn ex doet het niet goedIn mijn praktijk zie ik dagelijks veel ouders en kinderen tijdens en na de echtscheiding. En de meest gestelde vraag is met stip; ‘Wat is normaal’? En dat is er nou precies een vraag waar ik het antwoord niet op heb. Wat ik in de afgelopen jaren heb geleerd is dat normaal niet bestaat. De een heeft 50 euro per week te besteden aan boodschappen en is niet anders gewend. Dat is normaal. 2 uur later zit ik in gesprek met een stel wat ruzie heeft over de tijdelijke regeling, waarbij de hypotheek en woonlasten van de vrouw wordt betaald en zij daarnaast 2500 euro aan leefgeld krijgt. ‘Dat is toch niet normaal’ vraagt zij mij. Want met 2500 euro kan ze met geen mogelijkheid rond komen. Normaal is wat je gewend bent.

Wat is voor jou normaal?

Wat voor de een de norm is, is voor de ander belachelijk. Zo is het ook met het voedingspatroon, waar de een vindt dat je in een week best pannenkoeken, patat en brood kunt eten mits je de overige dagen gezond eet, gaat de ander voor niets anders dan chia zaad, glutenvrij brood en soja. Of met sporten waar de een het normaal vindt om 4x per week te sporten en de ander juist vindt dat een kind moet kunnen rusten. Hieruit kan ik als onpartijdig mediator nooit bepalen wat normaal is. Gelukkig maar, want jullie zijn de ouders. Jullie weten wat het beste is voor je kind. Jullie weten wat de norm is. En daar mag je het best oneens over zijn.

In een gezonde relatie wordt er samengewerkt.

Als papa moe uit zijn werk komt, kookt mama het eten. Of wanneer mama ziek is, zet papa een stapje harder. Soms zonder dat we het door hebben ondersteunen ouders elkaar dagelijks. We vangen elkaar steeds op, ook in de taakverdeling. Denk eens terug aan wat je allemaal voor elkaar deed toen je nog verliefd was. Je kinderen hebben juist die samenwerking nodig. Ja ouders, werk aan de winkel. Jullie zijn niet voor niets uit elkaar en toch moet je samenwerken. Je kunt je kind een groot plezier doen, door ze te laten zien dat je het soms oneens mag zijn. Dat de een misschien beter is in koken, plannen of kastjes in elkaar zetten. Dat de ander altijd in is voor een ongeplande trip, of dat het huis op stelten mag worden gezet omdat rommel niet uit maakt.

Mijn kind heeft er last van

Het ene kind heeft wat meer behoefte aan Rust Reinheid Regelmaat dan het andere kind. Sommige kinderen hebben in de periode dat de ouders uit elkaar gaan extra behoefte aan veiligheid. Een manier om die veiligheid te bieden is het bieden van Rust, Reinheid en Regelmaat.

Wat kan ik eraan doen?

ex doet het niet goedDoordat kinderen weten wat ze kunnen verwachten voelen zij zich veilig. Als de ene ouder die veiligheid minder biedt door onvoorspelbaar te zijn en jouw kind heeft er echt last van kun je 2 dingen doen:

 

1 Je praat erover met je ex:

Als je een gezonde relatie hebt, kun je ook dit soort dingen bespreekbaar maken. Dan kun je kijken of je elkaar kunt ondersteunen. Let hierbij op dat je geen dingen van elkaar gaat overnemen. Laat een ieder in zijn eigen ding doen, maar kijk hoe je op afstand iets voor elkaar kunt betekenen. En doe dit buiten je kinderen om.

2 Je houdt je mond:

Als optie 1 niet in rust en op basis van gelijkwaardigheid mogelijk is. Zeg dan niets.* Jij kunt je kind veiligheid bieden, door op een positieve en prettige manier om te leren gaan met de tekortkomingen van jouw ex partner. Immers in de grote mensen wereld zal jouw kind met wel meer mensen om moeten leren gaan die het niet doen op jouw manier. Mensen die niet kunnen plannen bijvoorbeeld. Ga samen op zoek naar manieren waardoor je kind er beter mee om kan gaan. Mopper niet op de andere ouder en beschrijf de tekortkoming ook niet als slecht gedrag.

 

Gek advies

Dikke kans dat jouw kind een aantal (gebrek aan) talenten van jou heeft en een aantal (gebrek aan) talenten van jouw ex. Misschien kan je kind dus ook niet zo goed plannen of opruimen. Ik hoor je denken ‘wat een raar advies’ om zo vaak niets te zeggen. Je hebt immers gelijk. Wellicht is dat ook zo. Maar ik blijf het herhalen. Ruzie tussen de ouders is het ergste wat je kind kan gebeuren tezamen met ouders die lelijk over elkaar praten. Dat creëert de grootst mogelijk onveiligheid. Misschien doet je ex het inderdaad niet goed, zorg jij dan dat je er voor je kind bent! Pick your battles en ga alleen in gesprek over dingen die hoogst noodzakelijk zijn voor het welzijn van je kind. En als je in gesprek gaat, denk dan aan de 5 gouden regels!

 

Wil je weten hoe je in de praktijk om kunt gaan met deze irritaties over bijvoorbeeld verschil van inzicht over de opvoeding? Welke dingen bespreek je wel en welke dingen bespreek je niet? Dit schema kan jou helpen dat te bepalen.

 

* Als ik spreek over veiligheid in deze context heb ik het over het gevoel van veiligheid. Dat je erop kunt vertrouwen dat je morgen ook nog van je vader en je moeder mag houden. Dat je morgen nog naar dezelfde school gaat etc. Als de veiligheid of het welzijn van het kind in het gedrang komt door bijvoorbeeld  verwaarlozing, mishandeling of misbruik moet er natuurlijk wel bij de juiste instanties aan de bel worden getrokken, zodat deze dit kunnen onderzoeken.

 

Vind je het fijn om eens te sparren? Weet je niet precies hoe je met jouw ex moet omgaan, of heeft je kind er last van? Bel vandaag nog 0251-700263 voor een gratis kennismaking.

Contact