fbpx

085 - 130 44 44

Dagelijks van 9 tot 21 bereikbaar

Mag het kind kiezen?

Mag het kind kiezen waar het wil wonen?

Het recht om gehoord te worden: scheiding kinderen

Stel je eens voor dat wanneer je ouders gaan scheiden, je zelf mag kiezen bij wie je wilt wonen. Dat je daarmee eigenlijk ook voor je gevoel een van beide ouders moet afwijzen. Dat die 'taak' bij jou ligt, of je nou ouder bent dan 12, of jonger. Het is bijna onmenselijk om dit van kinderen te vragen. Je wilt als kind namelijk gewoon allebei je ouders om je heen. Je wilt niet kiezen.

Kindbehartiger

Gezag en voogdij

Kindercoach

Boeken over scheiden voor kinderen

 

Scheiding kinderen, hoe gaat dat?

In onze praktijk komt het voor dat we in vertrouwen met een of meer kinderen binnen het gezin spreken. In onze spreekkamer hebben we allerhande spelletjes en knutselspullen. Tijdens het spelen, hebben we een prettig gesprek waarbij het kind zelf aangeeft waar het wel of niet over wil praten. Aan het einde van het gesprek zullen we vragen of jullie kind het goed vindt dat we sommige dingen met papa en mama bespreken. Op basis van deze informatie kunnen jullie dan nog eens kijken of jullie het wel eens kunnen worden over de omgangsregeling of hoofdverblijfplaats.

Let op! Het kind heeft recht om een mening te hebben en te delen. Ouders hebben de plicht om deze aan te horen. Het is echter niet zo dat het kind zelf mag kiezen bij wie het mag wonen, ook niet als het ouder is dan 12 jaar. Ook een rechter neemt de keuze van het kind mee in de overweging, maar zal deze niet altijd één op één overnemen.

 

Kinderen van 12 jaar mogen niet kiezen waar ze willen wonen

Veel mensen hebben het idee dat een kind vanaf 12 jaar zelf mag beslissen bij wie het mag wonen. Als er geen overeenstemming komt over de hoofdverblijfplaats van de kinderen, kan het inderdaad zijn dan een kinderrechter het kind in de gelegenheid stelt om in vertrouwen te vertellen wat de wens is van het kind. Kids First Mediation adviseert echter altijd om er eerst onderling proberen uit te komen en te voorkomen dat jullie kinderen met zo een grote opgave belast worden.

Weet jij hoeveel kinderalimentatie je hoort te ontvangen/betalen? Ontvang binnen 7 dagen jouw persoonlijke kinderalimentatie berekening:

Scheiding kinderen

Benieuwd wat Kids First Mediation voor jullie kan betekenen? Maak dan nu zelf online een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Dat kan telefonisch (0851304444) of via Facebook. Wil je eerst meer informatie over de kosten, meer weten over de werkwijze of direct een afspraak maken? Wacht niet langer en neem vandaag nog de stap naar goede begeleiding!.

Kinderen naar de rechter

Bij de echtscheidingsovereenkomst kunnen we eventueel een brief van het kind, of kinderen meesturen naar de rechter. Op die manier hoeft het kind niet verder belast te worden. In sommige regio's of in bijzondere gevallen wil de rechter toch de kinderen horen. Mocht dat gebeuren, maak je dan niet teveel zorgen. De rechter zal zich echt aanpassen aan de leeftijd van het kind en het gesprek op een prettige manier voeren. De inhoud blijft trouwens in zijn geheel vertrouwelijk net als eventuele brieven van het kind aan de rechter.

Vraag nu het gratis stappenplan aan

En weet zeker dat je niets over het hoofd ziet

Lees meer over kinderen en scheiden: