fbpx

085 - 130 44 44

Dagelijks van 9 tot 21 bereikbaar

Mag het kind kiezen?

Mag het kind kiezen waar het wil wonen?

 

 

"Natuurlijk mag het kind kiezen waar het wil wonen. Dat ga ik niet voor haar bepalen. Als zij bij mij wilt wonen, dan stuur ik haar echt niet weg."

Kiesrecht kinderen vanaf 12 jaar

Stel je eens voor dat wanneer je ouders gaan scheiden, je zelf mag kiezen bij wie je wilt wonen. Dat je daarmee eigenlijk ook voor je gevoel één van beide ouders moet afwijzen. Dat die 'taak' bij jou ligt, of je nou ouder bent dan 12, of jonger. Het is bijna onmenselijk om dit van kinderen te vragen. Je wilt als kind namelijk gewoon allebei je ouders om je heen. Je wilt niet kiezen.

Het recht om gehoord te worden, wordt vaak verward met de taak om te moeten kiezen.

 

Kinderen van 12 jaar mogen niet kiezen waar ze willen wonen

Veel mensen hebben het idee dat een kind vanaf 12 jaar zelf mag beslissen bij wie het mag wonen. Als er geen overeenstemming komt over de hoofdverblijfplaats van de kinderen, kan het inderdaad zijn dan een kinderrechter het kind in de gelegenheid stelt om in vertrouwen te vertellen wat de wens is van het kind. Kids First Mediation adviseert echter altijd om er eerst onderling proberen uit te komen en te voorkomen dat jullie kinderen met zo een grote opgave belast worden.

Luisteren naar je kind

Jouw kind heeft recht om zijn of haar mening te geven. En het is ook belangrijk dat daar naar geluisterd wordt. Kinderen kunnen om heel verschillende redenen ergens wel of niet (vaker) willen verblijven. Soms kan het gaan om praktische zaken. Bijvoorbeeld dat vriendjes, sport of school in de buurt is. Of een eigen kamer. Maar jouw kind kan ook vanuit loyaliteit ervoor kiezen vaker bij een ouder te zijn. Bijvoorbeeld omdat hij of zij het gevoel heeft dat die ouder zich anders rot of alleen voelt.

 

Ga het gesprek aan

Praat met je kind. En vraag vooral door. Geef daarbij aan dat jouw kind niet verantwoordelijk is voor grote mensen zaken. En wanneer er praktische bezwaren zijn, dan kunnen die in sommige gevallen best worden opgelost. Wij hebben als ouders nog wel eens de neiging om de oplossing voor onze kinderen aan te dragen. Maar wanneer wij luisteren naar ons kind, zonder direct een oplossing aan te bieden krijgt het zelf de ruimte om hiermee aan de slag te gaan. Je kunt begrip tonen voor het gevoel van je kind, zonder dat direct te bagatelliseren. En wanneer je doorvraagt, dan komen kinderen vaak zelf met praktische oplossingen en ideeën. Jouw kind zal zich serieus genomen voelen.

Verwacht ook niet in hetzelfde gesprek direct een pasklaar antwoord. Soms is het ook goed om even na te denken over dingen. Samen mogelijkheden in overweging te nemen.

"Marie wilde niet meer hele weekenden naar haar vader. Daar had ze veel minder privacy en ze kon haar vrienden niet zien. In gesprek met Marie hebben we besproken hoe het verder zou zijn als ze haar vader minder zou zien. Eigenlijk wilde ze dat ook niet. Ze wilde haar vader wel zien, maar haar vrienden niet missen. Nu logeert haar beste vriendin regelmatig bij haar. Ze hebben dan het weekend plezier en sporten samen. Zo leert ze ook steeds meer meiden kennen bij haar vader in de buurt. Het is nog niet ideaal, maar ze werken aan een oplossing.'

Vraag nu het gratis stappenplan aan

En weet zeker dat je niets over het hoofd ziet

Wil jij in contact komen met andere ouders?

Word lid van de besloten Facebook groep en vindt steun bij andere ouders. Lees anoniem mee, reageer of stel zelf een vraag. Je kunt ook kosteloos je vraag aan de professional stellen.

Lees meer over kinderen en scheiden: