Mag het kind kiezen waar het wil wonen?

Kiesrecht kinderen vanaf 12 jaar

Stel je eens voor dat wanneer je ouders gaan scheiden, je zelf mag kiezen bij wie je wilt wonen. Dat je daarmee eigenlijk ook voor je gevoel één van beide ouders moet afwijzen. Dat die ‘taak’ bij jou ligt, of je nou ouder bent dan 12, of jonger. Het is bijna onmenselijk om dit van kinderen te vragen. Je wilt als kind namelijk gewoon allebei je ouders om je heen. Je wilt niet kiezen.

Het recht om gehoord te worden, wordt vaak verward met de taak om te moeten kiezen.

"Natuurlijk mag het kind kiezen waar het wil wonen.
Dat ga ik niet voor haar bepalen.
Als zij bij mij wil wonen, dan stuur ik haar echt niet weg."

Kinderen mogen niet kiezen
waar ze gaan wonen NA SCHEIDING

Veel mensen hebben het idee dat een kind vanaf 12 jaar zelf mag beslissen bij wie het mag wonen. Dat is onjuist. Een kind mag zeggen wat het ergens van vindt, maar het is niet aan het kind te besluiten waar het gaat wonen. Dat is niet de taak van het kind.

 Als er geen overeenstemming komt over de hoofdverblijfplaats van de kinderen, kan dit aan de rechter worden voorgelegd. In veel gevallen zal een kinderrechter het kind in de gelegenheid stelt om in vertrouwen te vertellen wat de wens is van het kind. Som ook bij kinderen onder de 12. Het kind heeft  het recht om gehoord te worden. Dat wil niet zeggen, dat de rechter direct doet wat het kind wilt. De rechter zal alle belangen zorgvuldig afwegen, om tot een besluit te komen wat hij of zij in het belang van het kind acht.

Het is natuurlijk prettiger wanneer je in goed overleg afspraken kunt maken. Eigenlijk zou het ook gek zijn, dat wanneer volwassenen samen niet in staat zijn een beslissing te nemen, een kind dan een besluit zou moeten nemen.  Ook bij een scheiding die in goed overleg verloopt ontvangt het kind een uitnodiging van de rechtbank. Zelfs wanneer jullie wel een omgangsregeling hebben afgestemd. Hoe dat gaat lees je hier.

Communicatie verbeteren?

Is het soms even lastig tussen jullie en wil je graag een werkbare relatie met de andere ouder? Of ben je op zoek naar betrouwbare informatie?
Gratis

Communicatie verbeteren?

Is het soms even lastig tussen jullie en wil je graag een werkbare relatie met de andere ouder? Of ben je op zoek naar betrouwbare informatie?
GRATIS

Luisteren naar je kind

Jouw kind heeft recht om zijn of haar mening te geven. Het is voor je kind ook belangrijk dat daar naar geluisterd wordt. Kinderen kunnen om heel verschillende redenen ergens wel of niet (vaker) willen verblijven. Soms kan het gaan om praktische zaken. Bijvoorbeeld dat vriendjes, sport of school in de buurt is. Of een eigen kamer. Maar jouw kind kan ook vanuit loyaliteit ervoor kiezen vaker bij een ouder te zijn. Bijvoorbeeld omdat hij of zij het gevoel heeft dat die ouder zich anders rot of alleen voelt. Of omdat je kind boos is en één van beide ouders als schuldige aanwijst.

“Marie wilde niet meer hele weekenden naar haar vader. Daar had ze veel minder privacy en ze kon haar vrienden niet zien.
In gesprek met Marie hebben we besproken hoe het verder zou zijn als ze haar vader minder zou zien. Eigenlijk wilde ze dat ook niet.
Ze wilde haar vader wel zien, maar haar vrienden niet missen.
Nu logeert haar beste vriendin regelmatig bij haar.
Ze hebben dan het weekend plezier en sporten samen. Zo leert ze ook steeds meer meiden kennen bij haar vader in de buurt.
Het is nog niet ideaal, maar ze werken aan een oplossing.’

Gaan jullie een ouderschapsplan maken en wil je graag per leeftijdscategorie weten, wat voor omgangsregeling goed is voor je kind?

Vraag hier het GRATIS E-book aan.

Ga het gesprek aan

Praat met je kind. Vraag vooral door. Geef daarbij aan dat jouw kind niet verantwoordelijk is voor grote mensen zaken. En wanneer er praktische bezwaren zijn, dan kunnen die in sommige gevallen best worden opgelost. Wij hebben als ouders nog wel eens de neiging om de oplossing voor onze kinderen aan te dragen. Maar wanneer wij luisteren naar ons kind, zonder direct een oplossing aan te bieden krijgt het zelf de ruimte om hiermee aan de slag te gaan. Je kunt begrip tonen voor het gevoel van je kind, zonder dat direct te bagatelliseren. En wanneer je doorvraagt, dan komen kinderen vaak zelf met praktische oplossingen en ideeën. Jouw kind zal zich serieus genomen voelen.

Verwacht ook niet in hetzelfde gesprek direct een pasklaar antwoord. Soms is het ook goed om even na te denken over dingen. Samen mogelijkheden in overweging te nemen.

Interessant artikel? Deel de info!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel op Pinterest
Scroll naar boven