fbpx

085 - 130 44 44

Dagelijks van 9 tot 21 bereikbaar

Hoe vertel je de kinderen over de scheiding?

Zie jij er ook tegenop om je kinderen te vertellen dat jullie uit elkaar gaan? Dat is heel begrijpelijk. De wereld van kinderen staat op zijn kop. Toch zijn er dingen waar je aan kunt denken, om het gesprek zo goed mogelijk te voeren.

Om je kinderen alsnog structuur te kunnen geven is het raadzaam om aan het (verplichte) ouderschapsplan te starten:

Zelf Een Ouderschapsplan Maken

 

Deel je ervaring

Wij vinden dat alle ouders co-ouders zijn. Ongeacht hoe vaak je je kind ziet. Word lid van onze besloten Facebook groep ' co-ouderschap' en

- Deel je ervaringen, frustraties, overwinningen en (mooie) momenten met andere ouders

- Stel gratis vragen aan professionals waaronder mediators, advocaten en coaches tijdens de Friday Facebook Live sessies

Lid worden

Wanneer vertellen we het de kinderen?

Het is belangrijk om kinderen op tijd te vertellen dat jullie uit elkaar gaan. Ook als een van beide de scheiding niet wilt. Kinderen voelen vaak veel aan. Ook zij hebben tijd nodig om aan een nieuwe situatie te wennen, net zoals jullie. Als zij te laat worden betrokken bij de scheiding en alles is al geregeld, dan vraag je eigenlijk van hen 'ineens' in een nieuwe situatie te stappen. Ze staan voor een voldongen feit. Daarnaast bestaat het risico dat ze het van anderen horen.

Hoe vertellen we de kinderen over de scheiding?

Zoek een rustig moment uit, waarop jullie niet gestoord kunnen worden. Bij voorkeur ergens in de middag, zodat kinderen niet daarna nog ergens naar toe moeten, of naar bed gaan. Zorg ervoor dat je het gesprek samen voert als ouders en dat jullie evenveel aan het woord zijn. Kortom bereid het gesprek samen voor.

 

Verliefd en houden van

Maak duidelijk dat jullie niet meer verliefd zijn op elkaar. Houden van is een woord wat je bij voorkeur niet gebruikt, omdat het ook heel vaak in relatie tot de kinderen wordt gebruikt. Als jullie niet meer van elkaar houden, misschien dat jullie straks ook ineens niet meer van de kinderen houden.

Pas je verhaal aan naar het niveau van het kind

Als je meerdere kinderen hebt, met uiteenlopende leeftijden, pas dan je niveau aan aan het jongste kind.

Blijf positief

Zorg ervoor dat jullie niet uitleggen waarom en daardoor uiteindelijk toch stranden in negatieve uitlatingen over de ander. Blijf positief en respectvol over de andere ouder praten. Ook als dit door omstandigheden heel moeilijk is. Je kunt je kind hiermee het gevoel geven dat hij partij moet kiezen, of zich afgewezen voelt als je toch negatief praat over de andere ouder. Let hierbij ook op intonatie en lichaamstaal.

Samen ouders

Blijf benadrukken dat jullie van elkaar gaan scheiden, maar dat jullie als ouder samen door gaan. Dat jullie allebei nog steeds evenveel van de kinderen houden en dat het niet hun schuld is. Blijf dit doen tijdens het gesprek, maar ook in de periode daarna. Geef aan dat de kinderen altijd bij jullie beiden terecht kunnen om te praten.

Genoeg is genoeg

Indien één van de kinderen zich terug gaat trekken, of jullie vraagt om te stoppen met praten luister hier dan naar. Het kind geeft hiermee zijn grenzen aan. Schort het gesprek op. Het kind komt over het algemeen zelf op een later moment terug met vragen. Ook kan het zijn dat het kind tijdens het gesprek met wat anders gaat spelen, of zich ergens door af laat leiden. Dit is een manier van een kind, om het moeilijke verhaal wat ze te horen krijgen behapbaar te maken.

Geef aan dat de scheiding definitief is

Veel kinderen houden hoop dat het wel weer goed komt.

Continuïteit 

Zorg ervoor dat zoveel mogelijk dingen hetzelfde blijven, ook als er een ouder vertrekt. Sportclubjes, vaste rituelen en bijvoorbeeld bezoek aan familie. Dit biedt vastigheid. Probeer het kind zoveel mogelijk het gevoel van veiligheid te laten behouden.

Maakt de andere ouder het je lastig?

Je bent niet alleen. Zoveel ouders doen zo hard hun best om het voor de kinderen goed te regelen. Maar soms is het gewoon heel lastig om de andere ouder mee te krijgen. Blijf er niet mee rond lopen! Jij kunt niet veranderen wat de ander doet, maar wel hoe je er zelf mee om kunt gaan. Leer wat je kunt doen om het voor jezelf, én je kind zo goed mogelijk te regelen.

Gratis online training

Mogelijke emoties

Wees erop bedacht dat ieder kind anders omgaat met de emoties die ze ervaren. Kinderen kunnen zich terug gaan trekken, doen alsof er niets aan de hand is, of juist heel boos of verdrietig worden. Blijf aangeven dat wat ze voelen heel normaal is en ze altijd met je kunnen praten. Als een kind zich onbehoorlijk gaat gedragen, laat het even uitrazen. Zeker bij het wisselen van de ene naar de andere ouder, kan het kind zich emotioneel gaan gedragen. Advies is om met ze te praten over de emoties die ze voelen, in plaats van direct te disciplineren. Soms hebben ze even 20 minuten nodig op hun eigen kamer, om te acclimatiseren.

Veel kinderen voelen zich eenzaam tijdens en na de scheiding. Gevoelens van angst en verdriet zijn normaal. Kinderen hebben vaak het gevoel te moeten kiezen (loyaliteit), of om de ouder(s) te gaan verzorgen. Jullie hebben immers al zoveel verdriet. Geef bij het kind aan dat je het lief vindt dat ze dat wil doen, maar dat jij nog heel goed voor hem of haar kunt zorgen. Kinderen kunnen boos worden of soms zelfs agressie gaan vertonen. Sommige kinderen trekken zich terug en worden stil. Heb voor elke emotie altijd aandacht. Zodra je aangeeft dat je de emotie begrijpt, zie je vaak dat het direct minder heftig wordt.

Gratis kennismakingsgesprek

Kids First Mediation is een praktijk voor echtscheidingsmediation en coaching.  Wij begeleiden ouders en kinderen tijdens en na de scheiding middels mediation en (kinder)coaching. Heb jij zelf vragen of wil je onze hulp inroepen? Maak dan nu zelf online een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Kijk in de agenda wanneer je op korte termijn terecht kunt of neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Communicatieproblemen met je ex?

Jullie communicatie verloopt totaal niet zoals je hoopt en sinds het scheidingsproces is gestart lijkt het alleen maar erger te worden.. Wil jij ook graag jullie communicatie verbeteren? Hier kun je thuis op je gemak aan werken wanneer het jou uitkomt. Bekijk de ONS (Ouderschap Na Scheiding) training om te zien of het wat voor je is: