Hoe kan ik helpen?

Voor kinderen en echtscheiding is het heel belangrijk dat ze met allebei de ouders kunnen praten over hun gevoelens. Ook over gevoelens waarmee ze mogelijk een van de ouders kwetsen. Zo kan het kind zich verlaten voelen door de vertrekkende ouder, of het gevoel hebben te moeten zorgen voor een van de ouders. Let erop dat als je kind iets vertelt wat hard aankomt, je redelijk neutraal blijft in je eigen emotie. Als het kind denkt dat het je kwetst, kan het in de toekomst dat willen voorkomen, door bijvoorbeeld niets meer te zeggen.

Daarnaast is geeft het rust om belangrijke zaken op orde te hebben. Zorg dat er een ouderschapsplan is met concrete afspraken tussen de ouders omtrent het kind:

Zelf Een Ouderschapsplan Maken

 

Kinderen en echtscheiding

Je kind gaat door een wirwar aan emoties. Meestal overvalt ze dit en kunnen ze hier niet goed mee omgaan. Help je kind hierbij door aandacht te geven aan boosheid, agressie, schuldgevoel en verdriet. Je kind is in het begin gebaat bij een beetje extra aandacht, maar zorg ervoor dat ook zo snel mogelijk het 'gewone' leven weer doorgaat.

 

  • Probeer zo min mogelijk te veranderen in structuur. Sportclubjes, kinderopvang, vaste dagen bij familie of andere terugkerende activiteiten. Laat dit zoveel mogelijk doorgaan.
  • Verander zo min mogelijk; denk hierbij aan school, woonruimte, slaapkamers (indien mogelijk)
  • Toon begrip en sta open voor de emoties van de kinderen, maar stel wel grenzen.
  • Vraag of ze iemand hebben bij wie ze terecht kunnen als ze zich rot voelen (opa, oma, tante, vrienden)
  • Zorg zo nu en dan voor wat extra quality-time. Je hoeft niet altijd grote dingen te ondernemen, een wandeling met de hond of een balletje trappen buiten. Een spelletje memory of een tekening maken. Allemaal voorbeelden van momenten waarin het kind even kan voelen dat jij als ouder niet weggaat.
  • Praktische hulp voor jezelf is soms ook nodig. Als jij het even niet meer ziet zitten, schroom dan niet om familie of vrienden te vragen even op de kinderen te passen. Je kunt niet geven, wat je niet hebt. Dus als je even een momentje nodig hebt, om op adem te komen gun jezelf dat dan ook.

Het belang van jullie kind voorop

Onpartijdige begeleiding bij echtscheiding, ouderschapsplan, alimentatie en andere familiezaken.

Kinderen en echtscheiding. Sommige kinderen worden 'lastig', gaan zich misdragen of huilen veel. Anderen trekken zich juist terug en laten niet zoveel merken. Als een kind aandacht vraagt voor zijn of haar emoties is het raadzaam deze emoties te erkennen. Door aan te geven wat je ziet bij je kind; 'ik zie dat je verdrietig bent', of 'ik zie dat je boos bent', voelt het kind zich gezien. Als je vervolgens de emoties normaliseert door aan te geven dat die emoties er best mogen zijn, dat het begrijpelijk is en dat je het vervelend voor ze vindt, zie je dat het kind zich vaak zo begrepen voelt dat de ergste emoties direct wegebben. Soms kan het maanden of jaren duren voordat zaken een plekje krijgen. Het betekent niet dat je het kind maar alles toe moet staan. Je kunt best afspraken maken over hoe jullie hiermee om willen gaan. Als kinderen zich terugtrekken is het belangrijk om erachter te komen waarom het kind dat doet. Is het kind altijd introvert en verwerkt het dingen graag alleen of door bijvoorbeeld een dagboek bij te houden? Of is het nieuw gedrag en komt het voort uit het feit dat het jullie ouders niet wil belasten. In het laatste geval is het belangrijk hierover met je kind in gesprek te blijven.

Vraag nu het gratis stappenplan aan

En weet zeker dat je niets over het hoofd ziet

Misschien vind je onderstaande ook interessant om te lezen: