Een ouderschapsplan opstellen is verplicht

Als je uit elkaar gaat en kinderen hebt, moet je een ouderschapsplan opstellen. Ook als je niet getrouwd bent geweest, is het bij wet verplicht. Er zijn vele manieren waarop je een ouderschapsplan kan opstellen. Vaak proberen ouders in eerste instantie zelf een template ouderschapsplan van internet in te vullen. Wanneer jullie het over eigenlijk alles eens zijn en goed met elkaar kunnen overleggen, kan dat prima. Mocht het zo zijn dat jullie geregeld in discussie terecht komen, de communicatie niet soepel verloopt, of je twijfelt wat er nou precies goed is voor je kind kun je begeleiding inschakelen. Je kunt ook thuis aan de slag. Je kunt de ONS training volgen wanneer het jou uitkomt.

ONS (Ouderschap Na Scheiding) training

 

Een ouderschapsplan invullen

Het gaat namelijk niet om het invullen van een ouderschapsplan, maar de invulling van het ouderschap na de echtscheiding. Dat is vaak vele malen lastiger dan men bij voorbaat kan bedenken. Jullie kinderen vragen immers niet om de scheiding, zij worden ermee geconfronteerd en moeten uiteindelijk wel dat gedeelde ouderschap uit gaan voeren. Zij zijn diegene de in twee huizen gaan wonen, die steeds hun spulletjes mee moeten nemen en in veel gevallen geconfronteerd worden met een stiefouder. Daarom is co-ouderschap voor de kinderen vaak zo moeilijk. Wil jij ook een ouderschapsplan waarbij het belang van het kind centraal staat? Dan kun je online aan de slag:

Het maken van een ouderschapsplan

Wat staat er in een ouderschapsplan?

Alle afspraken die jullie maken met betrekking tot de verzorging van jullie kinderen worden vastgelegd in het ouderschapsplan. Hierbij kun je denken aan de omgangsregeling en alimentatie. Ook is het van belang dat er afspraken gemaakt worden over de communicatie. Voor kinderen kan het lastig zijn als zij steeds boodschappen van de ene ouder aan de andere ouder moeten overbrengen. En het is zo menselijk en herkenbaar. We maken ons er allemaal wel eens schuldig aan; 'vraag jij even aan papa of hij dat briefje van school heeft ontvangen?' of 'wil je mama vragen of ze je zwempak woensdag meegeeft?'. Dat soort kleine dingen kunnen voor kinderen al een hele belasting zijn.

Wat doen jullie als er een nieuwe partner in het spel is? Hoe willen jullie omgaan met een kind dat wil stoppen met een sport, of het moeilijk heeft op school. Welke beslissingen kunnen jullie zelf maken, zonder met de andere ouder te overleggen en wat moet op voorhand worden besproken. In hoeverre mag een stiefouder zich mengen in de opvoeding?  Wie draagt er zorg voor de schoolkeuze en wat als een van beide ouders gaat verhuizen? Zo zijn er heel veel vragen, waarvan het belangrijk is om met elkaar te overleggen.

 

De beste oplossing

Kids First Mediation helpt jullie weer met elkaar in contact te komen. Met elkaar te praten, zonder ruzie. Om zo de beste oplossingen te vinden voor jullie situatie, want elke situatie is weer anders. Jullie moeten nu veel regelen, zoals de zorgverdeling van de kinderen, (nieuwe) woonruimte en natuurlijk ook qua financiën (alimentatie, pensioen en eventuele schulden).

Alle neuzen dezelfde kant op

Iedere opvoeding is anders. Geen kind is hetzelfde en geen ouder is hetzelfde. Het is daarom belangrijk dat het ouderschapsplan reflecteert waar jullie voor staan. Wat willen jullie de kinderen meegeven? Kids First Mediation begeleid de gesprekken bij de totstandkoming van het ouderschapsplan en helpt jullie de belangen van de kinderen voorop te blijven stellen. We stellen de juiste vragen en zorgen ervoor dat alle moeilijke onderwerpen besproken zijn. Dat voorkomt dat jullie daar in de toekomst onenigheid over krijgen. Ook geven we desgewenst uitleg over de belevingswereld van het kind. We geven bijvoorbeeld tips en voorbeelden van omgangsregelingen die passend zijn bij de leeftijd van het kind. Ook leggen we zaken uit als het gaat over het voorkomen van loyaliteitsconflicten bij kinderen, hoe je de kinderen kunt vertellen over de scheiding en wat je vooral niet moet doen. Maar jullie maken zelf de beslissingen.

Ouderschapsplan wijzigen

Kinderen groeien op en dat maakt dat ouderschapsplannen aan veranderingen onderhevig zijn. Afhankelijk van de leeftijd van het kind is het raadzaam om elke half jaar, of elk jaar met elkaar de afspraken te evalueren.  Ook jullie eigen situatie kan veranderen door bijvoorbeeld een andere baan, verhuizing, nieuwe partner. Soms blijken afspraken in de praktijk toch niet helemaal lekker te lopen. Of heb je ooit het ouderschapsplan 'ingevuld', maar blijken er nu toch zaken besproken te moeten worden. Het is nooit te laat om een goed ouderschapsplan op te stellen!

Maar waar het echt om gaat

Het ouderschapsplan gaat eigenlijk over jou en jouw (ex)partner. Wat voor ouders willen jullie zijn? Hoe gaan jullie samenwerken? En dat betekent dat er in veel gevallen werk aan de winkel is. Jij en jouw kind zijn gebaat bij een goede communicatie. Wanneer je goed met elkaar kunt overleggen, het gevoel te hebben gehoord te worden, serieus genomen te worden. Dan kun je samen heel veel aan. Is er bij jullie ruimte voor verbetering?

Vraag nu het gratis stappenplan aan

En weet zeker dat je niets over het hoofd ziet

Wij weten hoe het is...

Bijna al onze mediators, coaches en adviseurs zijn ervaringsdeskundig. Net als jij hebben wij in deze lastige situatie gezeten. We hebben fouten gemaakt en zijn met vallen en opstaan wijs geworden. Natuurlijk hebben wij niet alleen maar praktijkervaring. Wij zijn allen opgeleid tot gespecialiseerd mediator, coach en financieel adviseur.  Alle kennis die wij nog dagelijks opdoen zetten we graag in om de scheiding voor jou en jullie kinderen zo soepel mogelijk te laten verlopen.

 

Misschien vind je onderstaande ook interessant om te lezen:
Samen ouders blijven

Wat er ook gebeurt tijdens en na de scheiding: jullie blijven altijd samen ouders. Wat je ook doet, uiteindelijk kom je je (ex)partner weer tegen op ouderavonden, schoolfeesten en de bruiloft van je kind(eren). Je blijft dus altijd co-ouder, ongeacht de verdeling. Hoe wil je dat de kinderen later op deze tijd terug kijken? Juist voor hen is een scheiding een ingrijpende gebeurtenis. Uiteraard krijgen jullie volop tips hoe je jullie kinderen in deze nare periode het beste kunt begeleiden. Neem vast een kijkje in onze (besloten) Facebook groep en lees mee hoe andere ouders het aanpakken. Je kunt hier ook kosteloos je vragen stellen aan kindercoaches, mediators en andere professionals.