Een weloverwogen beslissing

Uit elkaar gaan is voor alle partijen een ingrijpende gebeurtenis. Hoe de verhouding tussen jou en je partner ook is: meestal kunnen we binnen enkele weken tot een bevredigend convenant komen. Ook als jullie inmiddels in een conflictsituatie terecht zijn gekomen! Gemiddeld zijn er zes sessies nodig om tot goede afspraken te komen. Meestal duurt het ongeveer tien weken voordat de papieren dan kunnen worden ingediend bij de rechtbank (alleen in geval van huwelijk of geregistreerd partnerschap is een uitspraak van de rechter nodig).

Lees meer over onze aanpak

Lees meer over het rouwproces 

Goed uit elkaar gaan, hoe je dat aanpakt

Tijdens het mediationtraject is het voor een succesvolle afloop cruciaal om juist ook aandacht te besteden aan alle emoties die er nu spelen. Ook voor diegene die het initiatief neemt, is het een vaak een moeilijk proces (geweest). Het is essentieel om zo snel mogelijk de angel uit een eventueel conflict te halen, en zo een nare vechtscheiding te voorkomen. Zodat we samen wél kunnen bouwen aan een solide basis voor jullie toekomst. Waarin jullie als mens gescheiden verder gaan, maar samen ouders blijven. De aanpak van Kids First Mediation is daarom anders dan anders, maar wel heel succesvol.

Lees hier welke stappen je moet nemen

Over de kosten

Emotioneel proces

Omdat jij er al een tijd aan denkt om uit elkaar te gaan, kan het zijn dat je al een deel van je boosheid, teleurstelling of verdriet hebt verwerkt.

Dat jij er al aan toe bent om over de praktische zaken na te denken, en de scheiding daadwerkelijk in gang te zetten. Voor je partner is dit misschien heel anders. Hij of zij heeft jouw beslissing wellicht niet zien aankomen, wil jouw beslissing nog niet onder ogen zien of heeft misschien zelfs nog hoop dat het goed komt tussen jullie.

 

 

Vraag nu het gratis stappenplan aan

En weet zeker dat je niets over het hoofd ziet

Hoe je het juiste tempo bepaalt

Jij zit wellicht al over de helft van je verwerkingsproces, terwijl je partner misschien nog maar aan het begin staat. Het is goed om rekening te houden met het tempo van de ander.

Vaak is het zo dat hoe meer druk je zet, of als je in de ogen van de ander te snel gaat dat uiteindelijk het proces enorm kan vertragen.  Rechtszaken zijn kostbaar en duren vaak lang. Er samen uitkomen is veel sneller, zelfs als dat betekent dat je nu even rustig aan moet doen. Wanneer je er nu voor kiest om je partner even tijd te geven, verdient zich dat meestal dubbel en dwars terug. De mediator zal jullie begeleiden, dan hoef jij zelf niet het voortouw te nemen.

Het ouderschap blijft jullie, nu en in de toekomst verbinden. Daar kunnen jullie dus vaak al snel mee aan de slag. Daarnaast is het belangrijk dat er snel duidelijkheid komt over praktische onzekerheden. Immers lopen de emoties al snel hoog op wanneer er zorgen zijn over basisbehoefte zoals een dak boven je hoofd, brood op de plank en tijd met je kinderen. Daarom zorgen we altijd dat we daar zo snel mogelijk actie op ondernemen.

Veelgestelde vragen

Een van de meest lastige vragen om te beantwoorden. Des te meer omdat niemand hierin jou goed kan adviseren. Jij bent de enige die een besluit kan nemen. In onze praktijk merken wij wel dat ongeveer 20% van de stellen die zich aanmelden om te scheiden, na de eerste twee gesprekken het nog samen gaan proberen. Niet omdat wij hen in die richting sturen, maar omdat wij hen helpen écht naar elkaar te luisteren en elkaar weer te verstaan. Dit is nodig om de relatie goed af te kunnen ronden en als ouders weer samen te kunnen werken. Wanneer ze het gevoel hebben gehoord te worden en ook echt kunnen luisteren naar de ander ontstaat er vaak ruimte om te werken aan verandering. En sommige stellen willen hun relatie dan eerst nog een kans geven. Op basis van de vele gesprekken die wij in onze praktijk hebben gevoerd hebben wij een training samen gesteld ' scheiden of blijven'. Kijk gerust even in onze online winkel, wellicht kan het ook jou helpen.
Wanneer jij jouw partner hebt verteld dat je uit elkaar wilt, heeft je hij of zij tijd nodig dat te verwerken. Sommige mensen worden heel boos, doen net alsof het niet zo is (ontkenning), proberen je alsnog weer voor zich te winnen of worden heel verdrietig. Sommigen nemen de schuld op zich, anderen hebben het nodig om om zich heen te slaan. De meeste mensen laten al deze emoties zien in wisselend tempo. Daardoor is het begrijpelijk dat jij geen idee hebt wat je kunt verwachten. Hoewel in de meeste situaties die emoties steeds minder intens zullen worden, kan het een flinke tijd duren voordat ze naar de achtergrond verdwijnen. Het is belangrijk om hierin begrip te hebben voor de ander, je eigen grens op te zoeken en te respecteren en ervoor te zorgen dat je kind zo min mogelijk last heeft van deze emoties. Praat erover met je partner op een goed moment, zonder dat de kinderen erbij zijn. Maak afspraken over hoe en wanneer je dingen met elkaar bespreekt. In sommige gevallen is het verstandig dit uitsluitend bij de mediator of coach te bespreken, zodat de gesprekken constructief blijven en daardoor niet onnodig dingen stuk maken. Houd er ook rekening mee dat we allemaal dingen zeggen in emotie die we niet te letterlijk moeten nemen. Neem de behoefte van de ander serieus, maar niet altijd de woorden die men gebruikt.
Dat hangt er vanaf wat je wilt bereiken. Advocaten weten veel van de wet. Zij kunnen goed helpen om je voor te lichten als het gaat om rechten en plichten. Maar recht hebben is niet altijd recht krijgen. En zelfs wanneer het recht aan jouw kant staat, is het niet altijd in het belang van alle partijen (de kinderen!!) wanneer jullie via advocaten in het gelijk gesteld willen worden. Bedenk wat voor jou winnen is? Gelijk of geluk? Onze mediators werken toe naar een oplossing die voor alle betrokkenen zo goed mogelijk is. Waarbij het belang van het kind voorop staat, ook als dat soms lastig is. Die jullie helpt om als ouders met elkaar samen te werken. Daarbij zijn onze mediators opgeleid tot financieel echtscheidingsadviseurs. Zij kunnen jullie dus helpen om zoveel mogelijk financieel voordeel (toeslagen e.d.) te behalen. Kortom, bij een mediator heb je de intentie om er samen goed uit te komen en bij de advocaat wil je vooral in het gelijk gesteld worden. Kom je er bij de mediator niet uit? Dan kun je altijd nog een advocaat inschakelen.
Wij zijn eerlijk en transparant over alles. Ook over de kosten. Wanneer je uit elkaar gaat kun je bij ons kiezen uit een vast pakket (basis of uitgebreid) tegen een vast tarief. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Ga je liever voor een uurtarief, dan is dat ook geen enkel probleem. Je kunt onze tarieven terug vinden op onze kostenpagina.
Jazeker, het is vaak een heel goed plan om te kiezen voor persoonlijke begeleiding. Het is ook allemaal behoorlijk wat. Een mediator is neutraal een onpartijdig. Die is er voor jullie allebei. Je zal dus altijd gecoacht worden door iemand anders, dan diegene die jullie samen tijdens de mediation begeleidt. Zo weet je zeker dat je zowel tijdens mediation als coaching de best mogelijke begeleiding krijgt.

Wil jij ook snel weten waar je aan toe bent?

Plan direct een gratis kennismaking in met een Kids First Mediator bij jou in de buurt

De beste oplossing

Kids First Mediation helpt jullie weer met elkaar in contact te komen. Met elkaar te praten, zonder ruzie. Om zo de beste oplossingen te vinden voor jullie situatie, want elke situatie is weer anders. Jullie moeten nu veel regelen, zoals de zorgverdeling van de kinderen, (nieuwe) woonruimte en natuurlijk ook qua financiën (alimentatie, pensioen en eventuele schulden).

Alle Kids First Mediators zijn ook opgeleid tot Financieel Echtscheidingsadviseur. Dat betekent dat je bij ons met al jouw vragen terecht kunt. Of het nou gaat over het aanvragen van toeslag, belastingzaken of juridische kwesties. Een vast aanspreekpunt, wel zo prettig.

Boekentips voor kinderen

Boekentips voor volwassenen

Onpartijdige mediator

Vaak is er onbegrip over en weer en hierdoor kunnen fikse ruzies ontstaan. Het is daarom enorm belangrijk dat jullie op hetzelfde niveau komen. Dat jouw partner weet waarom jij wilt scheiden. Dat jullie allebei je eigen aandeel erkennen en er over en weer een beetje begrip ontstaat (hoe lastig ook). Een onpartijdige mediator kan jullie hierbij als geen ander helpen. Onze werkwijze is anders dan anders, maar wel heel succesvol!

Samen ouders blijven

Wat er ook gebeurt tijdens en na de scheiding: jullie blijven altijd samen ouders. Wat je ook doet, uiteindelijk kom je je (ex)partner weer tegen op ouderavonden, schoolfeesten en de bruiloft van je kind(eren). Je blijft dus altijd co-ouder, ongeacht de verdeling. Hoe wil je dat de kinderen later op deze tijd terug kijken? Juist voor hen is een scheiding een ingrijpende gebeurtenis. Uiteraard krijgen jullie volop tips hoe je jullie kinderen in deze nare periode het beste kunt begeleiden. Neem vast een kijkje in onze (besloten) Facebook groep en lees mee hoe andere ouders het aanpakken. Je kunt hier ook kosteloos je vragen stellen aan kindercoaches, mediators en andere professionals.

Wij weten hoe het is...

Bijna al onze mediators, coaches en adviseurs zijn ervaringsdeskundig. Net als jij hebben wij in deze lastige situatie gezeten. We hebben soms fouten gemaakt en zijn met vallen en opstaan wijs geworden. Natuurlijk hebben wij niet alleen maar praktijkervaring. Wij zijn allen opgeleid tot gespecialiseerd mediator, coach en financieel adviseur.  Alle kennis die wij nog dagelijks opdoen, zetten we graag in om de scheiding voor jou en jullie kinderen zo soepel mogelijk te laten verlopen. Dat doen we altijd zonder oordeel, hoe de situatie ook is. Wij geven alle informatie die je nodig hebt, om zelf goede beslissingen te kunnen nemen. Maar vooral helpen wij ouders om snel overzicht te krijgen over de situatie.

Je kunt met al jouw vragen bij ons terecht. Bel ons gerust op nummer 085- 130 44 44 of stuur een e-mail naar mail@kidsfirstmediation.nl. Wij denken graag met je mee.

 

 

Misschien vind je onderstaande ook interessant om te lezen: