Herstel in communicatie is nu toch niet meer nodig? We gaan toch uit elkaar

Na de scheiding begint het pas echt. Veel ouders denken dat herstel in communicatie niet meer nodig is, wanneer ze hebben besloten uit elkaar te gaan. Je zit immers niet meer op elkaars lip en je kunt zelf bepalen wanneer je wel en niet in contact treedt.

Juist nu is het belangrijk om te werken aan jullie samenwerking als ouders. Je wilt er immers voor zorgen dat je kind niet tussen jullie in komt te staan. Overleg blijft ook dan, de verantwoordelijkheid van de ouders. Bovendien moet je steeds afspraken met elkaar maken. Dat gaat een stuk gemakkelijker wanneer de communicatie goed is.

Het is dus echt de moeite waard om hierin te investeren. Dat zorgt ervoor dat mediation vlotter verloopt, je jouw kind niet extra belast en je zelf energie over houdt.

 

 

Hoe je wel tot goede afspraken komt

Het is cruciaal om in deze fase op een andere manier te communiceren. Woorden kunnen namelijk littekens achter laten. Dat wil je zoveel mogelijk beperken. Maak geen ruzie. Ook geen koude oorlog. Door niet te reageren op de emotie, maar op de behoefte achter die emotie kom je veel verder.

Geweldloze communicatie kan helpen

Zelf een goed ouderschapsplan maken

Wat het doet met je kind

Impact op je leven

Wanneer je uit elkaar gaat, komt er veel op je af. Er moeten belangrijke beslissingen worden gemaakt die een enorme impact hebben op jouw leven en dat van je kind. Dat brengt vaak veel onzekerheid met zich mee. Waar ga je wonen? Hoe zit het met inkomen? En vooral..... hoe gaat het jullie lukken om goede co-ouders te worden. Want in onze ogen zijn alle ouders co-ouders, ongeacht het aantal dagen dat ze hun kind zien.

Ook spelen er vaak emoties, waardoor het soms nog niet zo makkelijk is om tot goede afspraken te komen. Gelukkig sta je er niet alleen voor. Kids First Mediation heeft al zoveel ouders geholpen om er samen uit te komen. Gun jij je kind ook samenwerkende ouders? Neem dan contact met ons op voor een gratis kennismaking.

 

Waar het mis gaat

Meestal reageren we vooral op wat iemand zegt, of de manier waarop het gezegd wordt. Maar dat zijn vaak slechts symptomen. Slechts 7% van alle communicatie gaat over feiten. Soms zorgen emoties zoals woede, frustratie, verdriet, angst of onzekerheid voor uitingen waar we later spijt van krijgen. Dan zeggen we-, of doen we dingen om de ander te raken of gehoord te worden.

Dat brengt ons in een vicieuze cirkel. Want doordat de één de ander raakt, blijven we vooral reageren op de symptomen. Het probleem lost niet op en de emoties blijven oplopen. Niemand wordt gehoord en dit gaat van kwaad toch erger. Een mediator kan jullie helpen om dit patroon te doorbreken.

 

Waar je wel op kan reageren

Ja! Dat is een belangrijke vraag. Reageer op de behoefte áchter de woorden (vaak verpakt in een verwijt). De behoefte lijkt vaak wel duidelijk, zeker wanneer we lang samen zijn geweest, denken we vaak de ander goed te kunnen lezen. We vullen dan van alles in.

Maar in een goede communicatie is het belangrijk dat vooral diegene die iets vraagt, verwijt of zegt ook weet wat de eigen behoefte is. Vraag het dus gewoon. En misschien krijg je wel een verrassend antwoord. En soms is iemand zichzelf nog niet zo bewust van de behoefte achter de emotie. Probeer er dan samen achter te komen. Dan ben je al aan het samenwerken.

 

Mediation Oldenzaal

Over het algemeen neemt het onbegrip alleen maar toe

Vechtscheidingen ontstaan net zo vaak, misschien nog wel vaker, pas jaren nadat ouders uit elkaar zijn. De scheiding regelen is één ding, maar samen verder als ouders is best een uitdaging. Want alles waar je tijdens je relatie tegenaan bent gelopen is niet zomaar opgelost. En meestal gaat het mis in de communicatie. Voorbeelden die wij vaak zien in de praktijk:

  • De één is sneller in schakelen, plannen en vooruit denken dan de ander
  • De één neemt snel het initiatief
  • De ander wil graag inbreng hebben, maar op eigen tempo en voorwaarden
  • De definities van wat 'normaal', 'gewoon', 'standaard' is verschillen tussen de ouders

Wat we zien is een verschil van mening, of botsende persoonlijkheden. Maar is dat wat er werkelijk aan de hand is?