Wel of geen fiscaal partnerschap
Het is raadzaam om in jouw echtscheidingsovereenkomst op te nemen op welke wijze jullie om willen gaan met de fiscale gevolgen van de scheiding. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat je besluit of je nog samen aangifte gaat doen. In het jaar dat je gescheiden bent (lees: verzoek tot echtscheiding is ingediend bij de rechtbank én je woont niet meer samen op hetzelfde adres) mag je kiezen of je gaat voor het fiscaal partnerschap. Dat kan als voordeel hebben, dat je met aftrekposten kunt schuiven, waardoor je minder belasting hoeft te betalen.
In de basis geldt dat wanneer je gaat uit elkaar gaat je geen fiscaal partners meer bent op het moment dat je niet meer samen op hetzelfde adres woont. In geval van een huwelijk of geregistreerd partnerschap geldt daarnaast dat de ontbinding geregistreerd partnerschap, of verzoek tot echtscheiding moet zijn ingediend bij de rechtbank. Maar desondanks mag je dus kiezen om in dat jaar nog als fiscaal partner aangifte inkomstenbelasting te doen.
Wel of geen aangifte samen doen?

Kies je voor fiscaal partnerschap hoef je niet per se samen aangifte te doen. Wel moet je ervoor zorgen dat je beide hetzelfde aangeeft. Wanneer Kim aan De Belastingdienst doorgeeft dat zij Mark een bedrag aan partneralimentatie betaald heeft, dan zal Mark datzelfde in zijn aangifte moeten doorgeven. Vraagt Kim de studiekosten van Mark terug, dan kan hij die niet ook terugvragen. Stem dus van tevoren af wie wat aangeeft en hoe.

Wil je er daarnaast voor zorgen dat de communicatie tussen jou en je ex-partner goed verloopt? Je kunt hier thuis aan werken wanneer het jou uitkomt middels de ONS (Ouderschap Na Scheiding) training:

ONS (Ouderschap Na Scheiding) Training

Vraag nu het gratis stappenplan aan

En weet zeker dat je niets over het hoofd ziet

Voorbeeld:
Kim en Mark zijn getrouwd. Zij hebben een koopwoning en genieten daarom hypotheekrenteaftrek. Mark verdient 10K per jaar, Kim verdient 60K per jaar. Mark volgt daarnaast een studie van 6K per jaar en betaalt deze zelf. Omdat het inkomen van Kim behoorlijk hoger ligt, betaalt zij ook veel meer inkomstenbelasting. Wanneer Kim en Mark samen aangifte doen, mogen ze ervoor kiezen om zowel de hypotheekrenteaftrek als de studiekosten bij haar af te trekken. Dat levert een voordeel op van…. Wanneer de hypotheekrente 50/50 zou worden afgetrokken en Mark zijn eigen scholingskosten zou aftrekken krijgt zij EURO terug en hij EURO. Per saldo krijgen ze dus minder terug. Dit komt omdat Mark niet zoveel belasting betaalt, en als je weinig betaalt, kun je ook weinig aftrekken.
Voordeel behalen

Wanneer je het handig aanpakt, kan je juist behoorlijk wat belastingvoordelen ontvangen. Denk bijvoorbeeld aan de inkomensafhankelijke combinatiekorting tot wel € 2.835 per ouder, per jaar. Of het volledig blijven aftrekken van de hypotheekrente aftrek gedurende een aantal jaar. Of kindgebonden budget tot wel honderen euro's per ouder, per maand. Kijk zo kan het ook.

Soms ontkom je er niet aan en moet je beslissingen nemen die niet altijd fiscaal het meest gunstig zijn. Maar ook in dat geval wil je het graag van tevoren weten, zodat er rekening mee gehouden kan worden bijvoorbeeld tijdens het berekenen van alimentatie. Alle Kids First Mediators hebben de opleiding gedaan tot Financieel echtscheidingsadviseur. Dat betekent dat zij jullie goed kunnen voorlichten over de financiële, fiscale en juridische aspecten wanneer je uit elkaar gaat.

Informatie op de website van De Belastingdienst

Toeslagen berekenen

Wil jij ook snel weten waar je aan toe bent?

Plan direct een gratis kennismaking in met een Kids First Mediator bij jou in de buurt

Het effect op toeslagen
Bij een scheiding heb je vaak recht op behoorlijk wat toeslagen. Zelfs als je een behoorlijk inkomen hebt. Maak je geen zorgen, het wel of niet kiezen voor fiscaal partnerschap staat los van of jouw (ex) partner jouw toeslagpartner is.
Je kunt dus prima als fiscaal partners aangifte doen over afgelopen jaar en daardoor aftrekposten zo gunstig mogelijk verdelen, zonder dat het effect heeft op jouw recht op toeslagen vandaag de dag.
ll
Zorg daarnaast dat je ook de kinderalimentatieberekening op orde hebt. Benieuwd hoe je dit zeker kunt weten? Klik op onderstaande link en ontvang binnen 7 dagen jouw kinderalimentatie berekening:

Wij begrijpen dat dit een lastige periode is voor jullie allemaal. Daarom is een klik met de mediator zo belangrijk. Maak een afspraak voor een gratis kennismaking en kijk of er een klik is. Zo niet, mag je zonder opgave van redenen besluiten om niet voor Kids First Mediation te kiezen. Het kennismakingsgeprek is altijd gratis en verplicht je tot niets.

Mocht je behoefte hebben aan het delen van ervaringen met andere ouders, dan is de Facebookgroep misschien iets voor jou. De groep is besloten, dus je kunt je veilig voelen om vragen te stellen, andere ouders te helpen en tips te delen.