Als jullie uit elkaar gaan dan vraag je je misschien af wat je rechten en plichten zijn. Hieronder leggen wij je in het kort uit hoe het zit met scheiden en alimentatie. Houd er rekening mee dat bij het maken van alimentatieberekeningen veel factoren van invloed kunnen zijn. Online tools zijn daarom ook niet heel betrouwbaar. Laat altijd een goede alimentatieberekening maken door een deskundige. Als je meer wilt weten over partneralimentatie of scheiden en alimentatie nodigen wij je uit een kijkje op deze blogs te nemen.

Kinderalimentatie

Soms schrikken mensen van de bedragen die er uit de berekeningen komen. Dat kunnen wij ons ook best voorstellen. Daarom is het belangrijk om eerst eens te kijken wat er nou allemaal wordt berekent in de kinderalimentatie. Waar is het uit opgebouwd en waar is het voor bedoeld?

Behoefte van het kind

Eerst kijkt men naar de behoefte van het kind. Op basis van de inkomens vlak voor de echtscheiding (of uit elkaar gaan) wordt middels speciale tabellen gekeken wat er beschikbaar was voor de kinderen tijdens het huwelijk of samenwonen. Vaak schrikken mensen in eerste instantie van deze bedragen en daarom is het goed om stil te staan welke kosten hier allemaal in worden meegenomen:

  • Eten, drinken, school (-boeken), opleiding, reiskosten;
  • Sportclubjes, lidmaatschappen, (sport)kleding, hobby's (en benodigdheden);
  • Gas, water, licht, woonkosten, verzekeringen;
  • Vakanties, uitstapjes, verjaardagscadeautjes, sparen;
  • Uiterlijke en reguliere medische verzorging* waaronder kapper, tandarts, vrij verkrijgbare medicijnen, tandpasta etc.

 

In eerste instantie denkt men vaak dat een kind toch geen huur hoeft te betalen, er is immers al een huis. Een kind verbruikt bijna geen energie met douchen en de wasmachine draait toch. Het uitgangspunt bij kinderalimentatie is echter dat een kind bij beide ouders, zoveel mogelijk, dezelfde levensstandaard mag verwachten als het gewend is.

Vanuit die gedachte weten we allemaal dat een groter huis duurder is zowel bij kopen als huren, het is duurder om het warm te houden, te onderhouden en te verzekeren. Beide ouders zouden dus voldoende geld moeten hebben om een goede (gelijkwaardige) woonomgeving voor het kind te kunnen bieden. De gedachtegang is namelijk dat een kind er niet op achteruit mag gaan. Het kind zou bij beide ouders dezelfde levensstandaard mogen verwachten.

Is de vastgestelde behoefte bij jullie echt niet in verhouding tot wat er altijd is uitgegeven? Is het bedrag vele malen hoger of lager? Ga dan aan de hand van bonnetjes en uitgaven van het afgelopen jaar eens na wat je volgens jou per maand, per kind hebt uitgegeven. Dat kan in sommige gevallen ook een basis zijn om het bedrag aan te passen. De behoefte kan namelijk ook worden vastgesteld op basis van werkelijke uitgaven. Een rechter gaat daar bij een rechtszaak niet altijd in mee, dus is het raadzaam om hier in gezamenlijk overleg uit te komen. Eventueel met de hulp van een mediator.

De beste oplossing

Kids First Mediation helpt jullie weer met elkaar in contact te komen. Met elkaar te praten, zonder ruzie. Om zo de beste oplossingen te vinden voor jullie situatie, want elke situatie is weer anders. Jullie moeten nu veel regelen, zoals de zorgverdeling van de kinderen, (nieuwe) woonruimte en natuurlijk ook qua financiën (alimentatie, pensioen en eventuele schulden).

Draagkracht

Als de behoefte is bepaald wil dat nog niet zeggen dat de kinderalimentatie al is vastgesteld. Er is namelijk uitgegaan van de situatie vlak voor de echtscheiding (of uit elkaar gaan) en doordat jullie uit elkaar gaan verandert de situatie. Van één huishouden, moeten twee huishoudens gemaakt worden. Het inkomen van jou en je partner verandert, misschien zijn er meer kosten aan kinderopvang of zijn er andere wijzigingen waar rekening mee gehouden moet worden. Er wordt gekeken naar de draagkracht van zowel de alimentatieplichtige en de alimentatiegerechtigde. Er wordt een vaste post genomen voor woonlasten, dat noemt men een forfaitair bedrag beide ouders hebben in de nieuwe situatie namelijk woonlasten.

Kinderalimentatie bij co-ouderschap?

Vaak wordt er gedacht dat er bij co-ouderschap geen sprake is van kinderalimentatie. Het tegendeel is waar. De zorgverdeling is misschien gelijk, maar de inkomsten kunnen heel erg verschillend zijn. Als je dan het eerder uitgelegde uitgangspunt neemt namelijk dat een kind bij allebei de ouders zoveel mogelijk dezelfde levensstandaard mag verwachten als het gewend was, kun je je voorstellen dat er alsnog kinderalimentatie wordt vastgesteld. Kinderalimentatie heeft altijd voorrang op partneralimentatie. De reden hiervoor is dat kinderen niet in hun eigen onderhoud kunnen voorzien en volwassenen wel.

Vaststellen kinderalimentatie bedrag

Bij de vaststelling van het definitieve bedrag kijkt men eerst naar de behoefte. Stel dat de behoefte van het kind 200 euro per maand is. Dan wordt er gekeken naar de draagkracht. Stel: vader verdient evenveel als moeder, maar het kind is het grootste gedeelte van de tijd bij moeder. In dat geval heeft de moeder dus meer uitgaven aan de verzorging van het kind, maar niet meer inkomen. Vader betaalt in dat geval alsnog een bedrag aan kinderalimentatie.

Willen jullie de kinderalimentatie laten berekenen? Dat kun je bij ons online regelen.

Vraag nu het gratis stappenplan aan

En weet zeker dat je niets over het hoofd ziet

Kindgebonden budget

Begin 2015 werd het kindgebonden budget alsmede de alleenstaande ouderkop in mindering gebracht op de kinderalimentatie. Dus eerst werd de behoefte bepaald, daarna het bedrag aan te betalen kinderalimentatie en daar werd het kindgebonden budget vanaf getrokken. Eind 2015 heeft de hoge raad besloten dat dit niet langer de bedoeling is. Vanaf heden wordt het kindgebonden budget én de alleenstaande ouderkop als inkomen gezien van de alimentatiegerechtigde, waardoor die wel meer kan bijdragen.

 

Misschien vind je onderstaande ook interessant om te lezen:

Waarom zoveel ruzie over kinderalimentatie?

Stel dat een ouder minder gaat werken om een dag extra voor de kinderen te kunnen zorgen. Moet er dan wel of niet rekening worden gehouden met het verlies aan inkomen? Of de ander gaat meer werken, gaat de alimentatie dan omlaag? Of als de andere ouder een nieuwe relatie krijgt en misschien zelfs nog een kind. De regels daaromtrent zijn multi-interpreteerbaar en dat is kassa voor advocaten. In dit soort gevallen is er vaak geen voorspelling te doen, over wat de rechter gaat beslissen. Je weet echter zeker dat het lang duurt voordat je eenmaal bij de rechter bent en het je veel geld gaat kosten. Griffiekosten, de kosten die de advocaat moet doorberekenen en ga zo maar door.