Scheiden alimentatie

Wil jij weten hoeveel alimentatie je moet betalen, of krijgt? Ons advies is om vooral niet via de online tools te gaan rekenen. Hoewel de tools op zich vaak goed werken, zijn de gegevens waarmee gerekend wordt regelmatig een onderdeel van discussie. Dat is ook de reden waarom mensen nog steeds naar de rechter stappen voor een oordeel. Advocaten rekenen vaak naar hun cliënten toe, wat kan leiden tot onnodige conflicten. Als jullie verstandhouding nog goed tot redelijk te noemen is, dan is het raadzaam om een financieel adviseur of mediator de berekeningen uit te laten voeren, of samen een advocaat in de arm te nemen.

In de basis is er na een huwelijk of geregistreerd partnerschap mogelijk ruimte voor partneralimentatie. Daar moet wel behoefte aan zijn én de alimentatieplichtige moet het wel kunnen betalen (draagkracht). Partneralimentatie mag je in overleg vanaf zien, of afwijkende afspraken over maken. Kinderalimentatie is niet zo vrijblijvend en wordt eigenlijk altijd vastgesteld. Lees verder:

Partneralimentatie

Kinderalimentatie

 

Waarom alimentatie?

Veel mensen vinden alimentatie een beetje uit de tijd. Die discussie wordt met name gevoerd over partneralimentatie. Weet dan dat jullie, met name als het gaat om partneralimentatie, samen afspraken mogen maken die afwijken van de wettelijke regels.

Je kunt creatief te werk gaan en bijvoorbeeld denken aan alimentatie in de vorm van een transitiebudget zoals je dat nu ziet in het arbeidsrecht. Een budget waarbij de ene partner, de andere ondersteunt om weer zelfstandig in het eigen onderhoud te voorzien. Daarbij kun je denken aan een hogere partneralimentatie direct na de scheiding(waardoor de ene ouder eerst de ruimte krijgt om de kinderen door de scheidingsperiode te helpen) die langzaam wat lager wordt (als de partner wat meer de tijd en ruimte heeft om meer te gaan werken), met een budget voor scholing en begeleiding bij het vinden van een (nieuwe) baan. Zo ondersteunen jullie elkaar bij het opnieuw opbouwen van een leven zonder elkaar, waarin jullie zelfstandig kunnen functioneren.

Scheiding en alimentatie. Er zijn zoveel mogelijkheden en zoveel manieren om er tegenaan te kijken. Laat je vooral niet leiden door een paar euro, want soms gaan ruzies echt over 3 euro per maand. Kijk vooral naar wat jullie en de kinderen nodig hebben om weer gelukkig te worden. Benut hierbij alle fiscale en creatieve mogelijkheden die er zijn, want als jullie er samen uit komen is er heel veel mogelijk! Een deskundige begeleiding betaalt zichzelf dus al snel terug.

Aanpassing alimentatiebedrag

Tenzij jullie andere afspraken hebben gemaakt, worden zowel de bedragen voor kinderalimentatie als partneralimentatie jaarlijks geïndexeerd. Op de site van het LBIO kun je jaarlijks het indexcijfer vinden en het nieuwe alimentatiebedrag berekenen.

Als jouw situatie of die van je ex verandert, kan er ook reden zijn om de alimentatie opnieuw te laten berekenen. Hierbij kun je denken aan een nieuwe verdeling van de zorg tussen jullie, daling of stijging van het inkomen, bijzonder uitgaven door bijvoorbeeld ziekte of andere niet verwijtbare omstandigheden. Let op! Je kunt nooit zomaar zelf een nieuw bedrag bedenken en dat ineens gaan betalen. Jullie mogen samen in onderling overleg een bedrag overeenkomen, dat door een deskundige laten berekenen en overeenkomen of als jullie er samen niet uitkomen kun je een rechter vragen een bedrag vast te stellen. Zorg er altijd voor dat je het nieuwe bedrag op papier zet met handtekeningen van jullie beide voor akkoord.

Kindbehartiger

Gezag en voogdij

Kinderen en echtscheiding

Ouderschapsplan

Scheiding kinderen

Benieuwd wat Kids First Mediation voor jullie kan betekenen? Maak dan nu zelf online een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Dat kan telefonisch (0851304444) of via Facebook. Wil je eerst meer informatie over de kosten, meer weten over de werkwijze of direct een afspraak maken? Wacht niet langer en neem vandaag nog de stap naar goede begeleiding!.

Niet getrouwd, toch alimentatie?

Als je niet getrouwd bent, maar wel kinderen hebt dan is het belangrijk dat wanneer jullie uit elkaar gaan er een ouderschapsplan wordt opgesteld. In dat ouderschapsplan leggen jullie vast hoe jullie het ouderschap willen vormgeven in de nieuwe situatie. Daarin nemen jullie ook op hoe de kosten van de kinderen worden verdeeld.

 

 

Met andere woorden, of er sprake is van kinderalimentatie en de hoogte van het bedrag. Ook als je niet getrouwd bent geweest, moeten de kosten voor de kinderen worden verdeeld en kan er dus sprake zijn van kinderalimentatie.

Voor partneralimentatie gelden andere regels. Alleen na geregistreerd partnerschap of huwelijk bestaat er een onderhoudsplicht over en weer. Dan kan er dus sprake zijn van partneralimentatie wanneer jullie uit elkaar gaan. Benieuwd naar kinderalimentatie? Ontvang binnen 7 dagen jouw persoonlijke kinderalimentatie berekening:

Vraag nu het gratis stappenplan aan

En weet zeker dat je niets over het hoofd ziet

Lees meer over kinderen en scheiden: